Preminuo Miša Janketić

Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić preminuo je u Beogradu, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP). U bogatoj karijeri odigrao je više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom matičnom teatru – JDP-u. Sahrana u subotu u 15 časova u Aleji zaslužnih građana.

Ogroman trag ostavio je na filmu, televiziji i radiju, a dobitnik je najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja – Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade "Pavle Vuisić" za životno delo.

Prvu ulogu na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrao je u predstavi "Ričard III" 1961. Član ansambla JDP-a bio je od 1962. do 1998. godine. U tom periodu ostvario je više od šezdeset uloga. Poslednju premijeru Miša Janketić je imao na sedamdesetogodišnjicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta u predstavi "Kralj Betajnove" igrajući Krneca (2018).

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu, a gimnaziju je završio u Beogradu. Studije književnosti upisao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958, postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta bio je Igo u "Prljavim rukama" Ž. P. Sartra, Uroš V u "Smrti Uroša V" S. Stefanovića, Ljuba Vrapče u predstavi "Kad su cvetale tikve" D. Mihailovića, Raskoljnikov u "Zločinu i kazni" F. M. Dostojevskog, Stenli u "Tramvaju zvanom želja" T. Vilijamsa, Horvat u Krležinom "Vučjaku", Alesandro Mediči u "Lorencaču" Alfreda de Mise, Vojvoda Mišić u "Kolubarskoj bici" i "Valjevskoj bolnici" D. Ćosića, Blagoje u "Putujućem pozorištu Šopalović" Lj. Simovića, Gavrilović u Sterijinim "Rodoljupcima" (1986) i Gradonačelnik u Gogoljevom "Revizoru", Jevrem Prokić u "Narodnom poslaniku" i Obrad Đorđević u "Tako je moralo biti" B. Nušića...

Dobitnik je godišnjih nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta za uloge Borisa Anenkova ("Pravednici"), Bredlija ("Pokopano dete"), Isusa ("Nekršten dan"), Živojina Mišića ("Kolubarska bitka"), Gavrilovića ("Rodoljupci"), Majora Božića ("Seobe"), Gradonačelnika ("Revizor"), Jevrema Prokića ("Narodni poslanik").

Sa velikim uspehom igrao je i na scenama drugih pozorišta (Atelje 212, Narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Srpsko narodno pozorište, Zvezdara teatar...).

Dobitnik brojnih nagrada 

Oktobarska nagrada grada Beograda dodeljena mu je za ulogu Raskoljinkova u predstavi "Zločin i kazna", 1971. Sterijine nagrade dobio je za uloge Jagoša Kralja ("Klaustrofobična komedija", 1987, Zvezdara teatar), Jevrema Prokića ("Narodni poslanik", 1991), Knjaza Nikole ("Princeza Ksenija od Crne Gore", 1994, Crnogorsko narodno pozorište) i Čika Dragog ("Smrtonosna motoristika", 2005, Atelje 212).

Dobitnik je nagrada "Joakim Vujić", "Milivoje Živanović", "Raša Plaović", "Ljubiša Jovanović", Statuete "Ćuran", "Zoranov brk", "Branislav Nušić" za životno delo.

Nagrada Udrženja filmskih glumaca za životno delo "Pavle Vuisić" dodeljena mu je 2014. Našu najznačajniju pozorišnu nagradu, Dobričin prsten, dobio je 2003. godine.

Na filmu je sarađivao sa najznačajnijim domaćim rediteljima. U filmografiju Miše Janketića ulaze ostvarenja "San" Puriše Đorđevića, "Kako su se voleli Romeo i Julija" Jovana
Živanovića, "Opatica i komesar" Gojka Šipovca, "Horoskop" Bore Draškovića, "Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda" Žike Mitrovića, "Devojka sa Kosmaja" Dragovana Jovanovića, "Svadba" Radomira Šaranovića, "Zimovanje u Jakobsfeldu" Branka Bauera, "Svetozar Marković" Eduarda Galića, "Kako sam sistematski uništen od idiota" Slobodana Šijana, "Početni udarac" Darka Bajića, "Seks – partijski neprijatelj br. 1" Dušana Saboa, "Peti leptir" Milorada Milinkovića...

Igrao je u TV dramama i u serijama: "Dimitrije Tucović", "Otpisani", "Salaš u Malom Ritu", "Nepokoreni grad", "Sivi dom", "Vuk Karadžić", "Bolji život", "Zaboravljeni", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Ubice mog oca", "Žmurke"...

Mihailo Janketić se bavio pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

"Janketić se svrstao u red besmrtnih umetnika"

Pvodom smrti Janketića, predsednik Republike Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća njegovoj porodici u kome je naveo da nas je napustio veliki čovek i umetnik.

"Danas je naš narod, kulturu i glumište napustio veliki čovek, umetnik i učitelj, koji je ove godine odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge. Njegov rad decenijama je gradio našu kulturu i činio lepšim naše živote", napisao je Vučić. 

Istakao da je Janketić svojim radom, zalaganje i neebičnošću uspeo da se za života svrsta u red besmrtnih dramskih umetnika.

Predsednica Vlade Ana Brnabić uputila je telegrame saučešća porodici Mihaila Miše Janketića i Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

"U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća članovima porodice, prijateljima i svim poštovaocima preminulog glumca Mihaila Miše Janketića, legende srpske i jugoslovenske glumačke scene".

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je poručila da je Janketić ostavio neizbrisiv trag u srpskom filmu, pozorištu i televiziji.  

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević naveo je: "U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i mnogim poštovaocima srpskog glumačkog velikana Mihaila Miše Janketića".

Saučešće je izjavio i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.  

broj komentara 31 pošalji komentar
(četvrtak, 16. maj 2019, 04:53) - дамјан [neregistrovani]

Никад заборављен

Вечнаја памјат, Живојине Мишићу!

(četvrtak, 16. maj 2019, 02:00) - Milos Canada [neregistrovani]

Odose

svi veliki sa koima sam odrastao.

(četvrtak, 16. maj 2019, 01:36) - anonymous [neregistrovani]

Cetinje.CG.

Legenda,Vjecna Slava.!

(četvrtak, 16. maj 2019, 00:26) - anonymous [neregistrovani]

Veliki Miša

Veliki glumac i divan čovek. Njegova markantna pojava i neiscrpni talenat ostaju zauvek. Bio je div srpskog glumišta, a ostao je skroman. Sve što je nosio u sebi dao je porodici, glumi i narodu kome je pripadao. Više od toga se ne može.

(sreda, 15. maj 2019, 23:22) - Verujuća ptica [neregistrovani]

Večni san jednom od najboljih

M.Janketić je ostavio pečat na srpskoj glumačkoj sceni. Hvala mu. Pamtićemo ga.

(sreda, 15. maj 2019, 19:34) - Dule Prizrenac [neregistrovani]

Hvala

Mišo hvala na svemu, iskreno saučešće porodici...

(sreda, 15. maj 2019, 18:48) - anonymous [neregistrovani]

Legenda

Saucesce porodici.

(sreda, 15. maj 2019, 18:23) - Daniel Vlkov [neregistrovani]

Saucesce porodici

Saucesce porodici. Misa Janketic je bio jedan od mojih naj omiljenijih glumaca. Naj vise mi se svidjaju njegove uloge u Srecnim ljudima, Boljem zivotu, Beloj ladji, Porodicnom blagu.i u Sivom domu. Jos jednom, zao mi je.

(sreda, 15. maj 2019, 18:09) - anonymous [neregistrovani]

Saucesce

Saucesce porodici. Neka ti je vecna slava legendo. Pocivaj u miru.

(sreda, 15. maj 2019, 17:56) - anonymous [neregistrovani]

Bio je rodjeni glumac.....

Bio je medju najboljima,plijenio je svojim talentom,rado gledan i hvaljen za svaku ulogu koju je odigrao.Njegov odlazak je veliki gubitak za pozoriste i film.
Iskreno saucesce porodici i neka mu je laka zemlja.