Kada nas očekuje sunčano vreme

I danas se u celoj Srbiji zadržava oblačno i hladno vreme sa kišom. Takvo vreme nas očekuje sve do petka.

Slaba do umerena kiša očekuje se u severnom delu zemlje, dok se u južnim krajevima Srbije očekujemo razbijanje kompaktne oblačnosti, ali će se zadržati nestabilno vreme sa grmljavinom i pljuskovima, rekao za Jutarnji dnevnik RTS-a direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.

"Nestabilno vreme sa pljuskovima se očekuje do petka. U petak očekujemo stabilizaciju vremena, da bismo u subotu imali pretežno sunčano vreme sa porastom dnevnih temperatura", navodi Nikolić.

Kako nas do petka očekuju padavine, Nikolić kaže da su sve operativne službe u pripravnosti i dežuraju 24 sata tokom cele godine. Takođe navodi i da su ostali subjekti sistema u sistemu dežurstva.

Što se tiče situacije u regionu i porastu vodostaja reke Save, Nikolić je rekao da Srbija mora da bude u pripravnosti do 18. maja. 

"Imali smo izuzetno velike padavine kod naših suseda u vezi sa ovim ciklonom. Recimo u BiH smo imali 50 do 110 litara padavina lokalno, dok smo u Hrvatskoj imali lokalno i više od 200 litara kiše. Talas iz tog područja Save ide prema našem delu i vrh talasa očekujemo da prođe do 18. maja", ističe Nikolić.

Dodaje da svi subjekti sistema moraju biti veoma oprezni i pratiti situaciju do 18. maja. 

U odnosu na pre pet godina, kada su Srbiju zadesile velike poprave, Nikolić smatra da danas službe bolje funkcionišu.

"Mi smo još 7. maja upozorili na stvaranje ovog ciklona koji će usloviti obilnije padavine iznad našeg područja. Objasnili smo i razlike u odnosu na 2014. godinu u pogledu količine padavina, intenziteta i stanje tla i svi subjekti u sistemu su u skladu sa našim upozorenjem adekvatno reagovali", navodi Nikolić.

Napominje da je Hidrometeorološki zavod u poslednje tri godine imao nekoliko projekata kojima smo značajno unapredili svoje kapacitete.

"Napomenuo bih samo da smo sa svim državama u slivu Save razvili zajedničku platformu za razmenu informacija u svakom trenutku u realnom vremenu. Formirali smo i Konzorcijum za unapređenje ranih najava i upozorenja i kratkoročnih prognoza", ističe Nikolić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво