SOS Dečija sela – sigurnost i dom pun ljubavi

Obeležava se Međunarodni dan porodice, a jedan od ciljeva Fondacije SOS Dečija sela jeste osnaživanje porodica kako ne bi došlo do njihovog razdvajanja. Gotovo 5.500 dece raste u hraniteljskim porodicama, 600 u institucijama, a najčešći razlog izmeštanja iz porodica jeste neadekvatna roditeljska briga.

"Siromaštvo nikada ne može biti jedini razlog zbog kojeg se dete izmešta iz porodice, nego je u pitanju više faktora kao što su zanemarivanje, zapostavljanje, zlostavljanje i zloupotreba", poručuje Katarina Krstajić iz Fondacije SOS Dečija sela i dodaje da se prema Konvenciji Ujedinjenih nacija izmeštanje dece čini kao poslednja akcija u najboljem interesu deteta.

Fondacija SOS Dečija sela radi na jačanju porodica u Nišu, Obrenovcu, Beogradu i u Zemunu kroz indivudalne i grupne radionice. Krstajićeva navodi da su akcije koje Fondacija pruža u znatnoj meri rezultirale osnaživanjem porodica u samostalnoj brizi za decu.

Saradnja Fondacije sa centrima za socijalni rad, državnim institucijama i školama je dobra, a dešava se i da porodice dolaze same kako bi zatražile pomoć, ističe Kstajićeva.

SOS Dečije selo u Kraljevu predstavlja deo programa Fondacije koji je fokusiran na rad s decom koja ne odrastaju uz biološke roditelje.

"Ono što je najvažnije za dete pored sigurnosti i zaštite, jeste da ono ima dom pun ljubavi. To je ono o čemu mi brinemo, o čemu brinu naše SOS mame. Mi imamo jedan SOS roditeljski par, 14 kuća, 14 porodica i devedest osmoro dece", navodi Katarina Krstajić i ističe da brojni tim logopeda, psihologa, pedagoga i socijalnih radnika radi individualno sa decom, što dovodi do boljih rezultatata nego što je to slučaj u državnim institucijama.

"Naše kuće su sazidane uz podršku našeg osnivača – Međunarodne organizacije SOS sela. To je jako skup vid brige, ali kvalitetan. Ovo je jedinstven koncept u Srbiji i samo u Kraljevu imamo SOS dečije selo", navodi i ona i dodaje da za sada nema indicija da će sela biti još negde u Srbiji, ali da se u Kraljevu nalaze deca iz cele zemlje.

Briga Fondacije o deci sastoji se od tri faze – SOS dečijeg sela u Kraljevu, SOS zajednica mladih, i programa polusamostalanog života. Krstajićeva ističe da su i deca i mladi od 26 godina deo ovog programa, ali da veza dece i SOS majki traje čitav život.

Posebnost rada Fondacije ogleda se i u tome što se vodi računa da deca ostanu sa svojom braćom i sestrama, ukoliko su izuzeta iz biološke porodice, dok šestoro dece može biti u jednoj porodici.

Krstajićeva ističe da građani pružaju finansijsku podršku ali i da su "naši ljudi navikli da pomažu jednokratno".

"Redovna mesečna donacija nam je od jako velikog značaja. Mi imamo kampanju Koje je boje srce tvoje tako da svi građani koji žele mogu da redovnim mesečnim donacijama u iznosu koji njima odgovara pomognu naš rad", navodi Krstajićeva.

Fondacije SOS Dečija sela obeležiće Međunarodni dan porodice na više lokacija, a od 17 časova organizovana je proslava na Tašmajdanu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво