Vodostaj Save kod Šapca u granicama očekivanog, porast nivoa Drine

Vodostaj Save je od sinoć u porastu. Reka je na koti od 330 santimetara, što je 61 centimetar više u odnosu na utorak. Situacija je pod kontrolom, i nema razloga za brigu, poručuju nadležni. Porast i nivoa Drine u opštini Bogatić.

Prognoze kažu da će Sava i narednih dana biti u porastu i da će kod Šapca dostići granicu redovne mere odbrane od poplava koje se uvodi na 400 centimetara.

"Ja mogu da kažem da je stanje očekivano. S obzirom na to da smo imali upozorenja da nam prete ozbiljne padavine, te prognoze su ostvarene. Trenutno je vodostaj u Šapcu 330, a RHMZ je dao prognozu od 380 santimetara. Videćemo da li će se prognoze obistiniti", izjavio je Zoran Cekić iz Srbijavoda.

Cekić kaže da se mi nalazimo u mesecu kada je uobičajeno da su vodostaji u blažem porastu.

"Ono što je bilo karakteristično je da je stanje vodostaja bilo u domenu srednje niskih vodostaja", dodaje Cekić.

Vodostaj Save je, kaže, daleko od opasnosti.

"Mi na 400 centimetara proglašavamo redovnu, a na 500 vanrednu odbranu. Svi smo na dežurstvu, prati se redovno stanje, imamo komunikaciju sa štabovima za vanrednu situaciju. Rekao bih da je stanje bolje nego što smo očekivali", naveo je Cekić.

Stanje u odnosu  na 2014. je znatno bolje, kako po pitanju objekata za zaštitu od spoljnih voda, pre svega nasip u istočnoj zoni Mačve.

"Ima 11 kaseta na kojima se izvode radovi. Mi imamo operativni plan koji je detaljno urađen i u kome se do detalja zna sve, tako da je sve pod kontrolom", dodao je Cekić.

Apsolutno je sve pod kontrolom i građani Šapca ne treba da brinu, dodao je Cekić.

Nema problema ni na vodotocima drugog reda. Poslednjih godina očišćeno je više od 100 kilometara bujičnih potoka, najviše u Pocerini. 

Porast nivoa Drine u Bogatiću 

Raste nivo Drine u opštini Bogatić, ali je reka i dalje u svom koritu.

U odnosu na juče, nivo je viši za pola metra.

Kroz tu opštinu, trenutno prolazi količina vode od 720 kubika u sekundi, a prema dosadašnjem iskustvu, do 1200 kubika, nema opasnoti od izlivanja.

U opštini Bogatić, u porastu je i nivo reke Save za 55 centimetara u odnosu na juče. Reka je trenutno na koti od 480 santimetra.

Do vrha korita, u nebranjenom delu, ostalo je još oko metar.

Sve službe su u pripravnosti a članovima Štaba naređeno je da ne napuštaju područje opštine Bogatić.

Sva preduzeća i ustanove od značaja za zaštitu i spasavanje uradile su proveru neophodnih mašina u svi su u pripravnosti, ukoliko bude potrebno da odmah izađu na teren.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво