Uspesi đaka Matematičke gimnazije siguran put do prestižnih univerziteta

Godinama unazad veliki broj maturanata Matematičke gimnazije nastavlja školovanje u inostranstvu. Tako će i ove njih desetak otići na najprestižnije svetske univerzitete. Za razliku od prethodnih godina, neki od njih se i vraćaju po završetku školovanja i svoje znanje nesebično prenose novim generacijama matematičara.

Aleksa je dve nedelje proveo u Americi kako bi odlučio na kom će univerzitetu studirati matematiku. Umesto prvobitno planiranog Harvarda, kaže, upisaće Prinston.

"Zato što mi se čini da je tamo nekako najbolja atmosfera za studiranje matematike i prosto zbog broja matematičara koji se tamo bave matematikom i zbog svih uslova koje čovek tamo ima. I zbog toga što ste tamo nekako u centru svih dešavanja. Jedan od najpoznatijih časopisa – Anali matematike se upravo vodi iz Prinstona. I kad ste tako u jednom centru matematike mislim da imate najveću mogućnost da naučite i napredujete", kaže Aleksa Milojević, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu.

Pavle je odlučio da studira u Srbiji.

"Odlučio sam da upišem Matematički fakultet u Beogradu i Računarski fakultet privatni u Beogradu. Nisam se prijavljivao za inostranstvo, možda pre ili kasnije eventualno neke dodatne studije u inostranstvu", istakao je Pavle Martinović, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu.

I ove godine desetak maturanata Matematičke gimnazije nastavlja školovanje u inostranstvu, potvrđuju u školi, jer uspesi đaka poštuju se i izvan naših granica.

"U svetu su prepoznati ovi rezultati i svi oni sa respektom govore o učenicima Matematičke gimnazije. Međutim, sjajna je stvar kada se neki od njih u jednom trenutku, da li odmah kada završe fakultet ili doktoriraju, da se bar neki od njih, a sve više ima takvih primera, vrate u Srbiju da pomognu razvoju naše nauke i našeg čitavog sistema ovde", smatra Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu.

A pre odlaska i ova generacija okušaće se na domaćem izbornom takmičenju, pa na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Londonu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво