Uspesi đaka Matematičke gimnazije siguran put do prestižnih univerziteta

Godinama unazad veliki broj maturanata Matematičke gimnazije nastavlja školovanje u inostranstvu. Tako će i ove njih desetak otići na najprestižnije svetske univerzitete. Za razliku od prethodnih godina, neki od njih se i vraćaju po završetku školovanja i svoje znanje nesebično prenose novim generacijama matematičara.

Aleksa je dve nedelje proveo u Americi kako bi odlučio na kom će univerzitetu studirati matematiku. Umesto prvobitno planiranog Harvarda, kaže, upisaće Prinston.

"Zato što mi se čini da je tamo nekako najbolja atmosfera za studiranje matematike i prosto zbog broja matematičara koji se tamo bave matematikom i zbog svih uslova koje čovek tamo ima. I zbog toga što ste tamo nekako u centru svih dešavanja. Jedan od najpoznatijih časopisa – Anali matematike se upravo vodi iz Prinstona. I kad ste tako u jednom centru matematike mislim da imate najveću mogućnost da naučite i napredujete", kaže Aleksa Milojević, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu.

Pavle je odlučio da studira u Srbiji.

"Odlučio sam da upišem Matematički fakultet u Beogradu i Računarski fakultet privatni u Beogradu. Nisam se prijavljivao za inostranstvo, možda pre ili kasnije eventualno neke dodatne studije u inostranstvu", istakao je Pavle Martinović, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu.

I ove godine desetak maturanata Matematičke gimnazije nastavlja školovanje u inostranstvu, potvrđuju u školi, jer uspesi đaka poštuju se i izvan naših granica.

"U svetu su prepoznati ovi rezultati i svi oni sa respektom govore o učenicima Matematičke gimnazije. Međutim, sjajna je stvar kada se neki od njih u jednom trenutku, da li odmah kada završe fakultet ili doktoriraju, da se bar neki od njih, a sve više ima takvih primera, vrate u Srbiju da pomognu razvoju naše nauke i našeg čitavog sistema ovde", smatra Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu.

A pre odlaska i ova generacija okušaće se na domaćem izbornom takmičenju, pa na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Londonu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 15. maj 2019, 20:34) - Radivoje Milanovic [neregistrovani]

Tata, nadam se, buduceg ucenika MG-e.

Inspirisan uspesima nasih mladih matematičara, moj sin se odlucio da se okuša na prijemnom za MG i svakodnevno radi po nekoliko sati . Uspe li, predstoji mu jos vredniji rad. Nadam se da ce Srbija naci mudrosti da upotrebi i vrednuje njegovo znanje!