Položeni venci žrtvama Holokausta na Starom sajmištu

Deseti maj je dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu, odnosno dan kada su nemački okupatori proglasili Beograd prvim gradom oslobođenim od Jevreja. Tim povodom položeni su venci na Starom sajmištu.

Na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu vence su položili predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

U ceremoniji su učestvovali i predsednik i potpredsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić i Jakov Alba, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam i predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Bora Ercegovac. 

Predsednik gradske skupštine Nikodijević rekao je da ne može postojati nijedno opravdanje za užase i zločine koje su okupatori i njihovi saradnici počinili na teritoriji Beograda.

"Jedan broj Jevreja se spasao tako što je živeo pod drugim imenom i prezimenom, jedan broj je pristupio partizanskom pokretu. Tragedija je to što je 80 odsto jevrejske populacije u Beogradu ipak stradalo, a Staro sajmište je mesto gde je bio najveći logor u kome su stradali Jevreji, Srbi i Romi", rekao je Nikodijević. 

Prema njegovim rečima, Vlada Republike Srbije i Grad Beograd zajedno pripremaju zakon o Starom sajmištu.

"Staro sajmište treba da bude memorijalni kompleks koji će buduće generacije podsećati na užase koji su se desili na ovom mestu. Postojaće memorijalni centar koji će imati tri celine jer su u ovom logoru stradali Srbi, Romi i Jevreji", objasnio je Nikodijević.

Odlukom Skupštine grada Beograda od 2014. godine, 10. maj proglašen je Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво