Radojičić: Unesko nema eksplicitan stav o uticaju gondole

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić navodi da Unesko nema eksplicitan stav o tome da li bi izgradnja gondole na Kalemgdanu uticala na to da li će se Beogradska tvrđava naći na listi svetske kulturne baštine i ocenio da bi izgradnja žičate bila dobra za Beograd, kao i da je taj projekat politizovan.

Zoran Radojičić navodi da je razgovarao sa predstavnicima Uneskoa. 

"Razgovarao sam sa predstavnicima Uneskoa koji kažu da niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da li će žičara uticati na to da li će Tvrđava ili bilo koji drugi deo Kalemegdana biti pod zaštitom Uneskoa. Nema eksplicitnog stava o tome", rekao je Radojičić novinarima u rezidenciji ambasade Finske gde je učestvovao na seminaru o pametnim gradovima.

Odgovarajući na pitanje da li će Grad Beograd promeniti planove o izgradnji gondole uzimajući u obzir stav organizacije "Evropa Nostra" da bi radovi bili invazivni po kulturno nasleđe i da je nezamislivo da se Tvrđava nađe na Uneskoovoj listi, ako se izgradi žičara, gradonačelnik je izrazio uverenje da bi gondola bilo dobra za Beograd i da može da se realizuje na pravi način i na dobrobit Beograđana.

"Žao mi je što se svaka ideja, koja ima više ili manje pozitivnih aspekata, na kraju politizuje. Kada se ta priča prvi put pojavila u kampanji, nisam očekivao da to može da se politizuje do ove tačke", rekao je Radojičić.

Upitan da li će se odazvati pozivu predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća da se sastane sa građanima te opštine, koji se protive rekonstrukciji Trga republike, Radojičić je rekao da smatra da treba razgovarati sa onima koji su konstruktivni i koji će prihvatiti odluku većine.

Primetio je da se i taj projekat sada politizuje, kao i da se rekonstrukciji Trga republike niko nije protivio kada je taj projekat prolazio kroz neophodnu zakonsku proceduru.

"Nije mi jasno zašto se i ovo koristi za politizaciju i blokiraju radopvi sada, kada se došlo do određene tačke", rekao je Radojičić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи