Počeo Sabor SPC u manastiru Žiča

U manastiru Žiči zaseda Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve. Najavljeno je da će razmotriti učinak diplomatskih aktivnosti za pravnu i političku budućnost Kosova i Metohije i oceniti delovanje Crkve. Sednica najvišeg crkvenog tela označava i početak obeležavanja jubileja - 800 godina od dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Sabor je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom i činom Priziva Svetog duha u hramu Vaznesenja Hristovog u manastiru, nakon čega je u Episkopskom Dvoru održana prva Saborska sednica kojom je predsedavao patrijarh srpsk Irinej.

"Jedna od najvećih mana koja nas prati kroz čitavu istoriju, to je mana deoba i svađa. Mi smo toliko mali narod i možemo da se održimo samo ako budemo jedinstveni u svemu dobrom. Tu ćemo se održati i tu će nam Gospod pomoći", rekao je patrijarh Irinej.  

Zasedanje će biti nastavljeno 11. maja u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Očekuje se da će Kosovo i Metohija i Ukrajina biti glavne teme redovnog zasedanja Sabora.

O Kosovu i Metohiji se govorilo i na prošlogodišnjem majskom zasedanju, ali i na vanrednom zasedanju u novembru.

Nije isključeno da će arhijereji ponovo formulisati stav o tom važnom i bolnom pitanju za srpski narod, kao što bi slično mogli da učine i sa crkvenom krizom u Ukrajini, piše Politika.

Nezvanično, u vezi s Kosovom i Metohijom, Srpska pravoslavna crkva neće menjati svoj viševekovni stav i potvrdiće ranije iznete stavove Sabora, navodi Politika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво