Rak jajnika, podmukao i smrtonosan

Nije najčešći, ali jeste najsmrtonosniji ginekološki kancer. U svetu od raka jajnika godišnje oboli oko 250.000 žena, a 140.000 njih izgubi bitku. U Srbiji, od raka jajnika dnevno obole najmanje dve žene, a ta bolest godišnje odnese 500 života.

Bolest nema specifične simtome. Jer nadutost stomaka, bolovi u krstima, otežano mokrenje, mogu i da upozore, ali i da zavaravaju. Ukoliko traju više nedelja, neretko znače da je rak jajnika uznapredovao.

Članica Udruženja za borbu protiv raka jajnika "Progovori" Gorica Đokić pobedila je bolest, a danas upozorava.

"Mi nismo samo statistička brojka, mi nismo samo dijagnoza C 56, mi smo žene koje se borimo da budemo vidljive, da se naš glas čuje, da podstičemo, da naša priča motiviše, inspiriše, regeneriše, da podstiče sve da se odazivaju redovnim ginekološkim pregledima", ističe Gorica.

Otkriven u početnoj fazi, rak jajnika moguće je pobediti. Lečenje je hirurško, zračenjem, hemoterapijom.

"Mogu da kažem da su one jedne od najtežih u ginekologiji, da traju pet šest i više sati, da su radikalne opsežne, potrebno je poznavanje hirurgije čitavog abodmena, bolest se širi po celom trbuhu, lečenje je multidisciplinarno", objašnjava prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS.

Problem predstavlja i nedostatak nekih lekova.

"Nedostaju nam neki citostatici, u kasnijim fazama bolesti, nedostaje nam terapija održavanja. Trudićemo se kao i sve republičke stručne komisije uz podršku Ministarstva da Fond ove godine uvede i ovu drugu novu inovativnu terapiju", kaže prof. dr Suzana Vasović sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Simbol borbe protiv raka jajnika bila je i Zorica Velicki.

Nažalost, njen život se u 36. godini prošle nedelje ugasio. Danas je inicirano i pokretanje nagrade koja će nositi njeno ime i dodeljivati u martu, mesecu borbe protiv raka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи