Maja Pavlović prekinula štrajk glađu

Direktorka Kanala 9 Maja Pavlović rekla je na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić da će posle 23 dana prekinuti štrajk glađu i zatražila obećanje da njeni problemi neće biti stavljeni u stranu.

Maja Pavlović je tražila obećanje da njeni problemi neće biti skrajnuti ako prekine štrajk glađu. 

Premijerka Brnabić je rekla da će dati sve od sebe da pomogne Maji Pavlović, ali da sve treba da se uradi u skladu sa zakonom.

Pavlovićeva je izrazila "spremnost da poveruje" da će za 30 dana biti postignut dogovor oko novčanih sporova koje ima sa Organizacijom proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i ponovila da su naknade koje plaćaju lokalni i regionalni emiteri nesrazmerne ekonomskoj moći tih medija.

Brnabićeva je naglasila da Maja Pavlović zahteva da joj OFPS vrati novac koji je izvršenjem povukao sa računa Kanala 9, ali da ona u tome ne može da pomogne jer nema načina da natera Kanal 9 da novac vrati, a da je račun Kanala 9 deblokiran dobrom voljom OFPS.

Direktor OFPS Nikola Vilotić objasnio je da oni ne mogu vratiti novac, a da protiv Maje Pavlović imaju još pet sudskih postupaka.

Premijerka se pozvala na to i da je sporazum o naknadama OFPS potpisao sa Asocijacijom nezavisnih medija (ANEM) i dodala da se cene i naknade ne mogu određivati "od slučaja do slučaja" i da se ne mogu menjati jer se nekom pojedinačno ne dopadaju.

Pavlovićeva se žalila da je naknada koju je plaćala RATEL-u bila 23.000, a da je u sedmoj godini ugovora o dodeli dozvole za emitovanje ta naknada prebačena na Emisione veze i tehniku i da mesečno iznosi 200.000 dinara.

Brnabićeva je rekla da je cenovnik ETV-a rađen po tržišnim principima u saradnji sa stručnjacima EBRD-a i da lokalni i regionalni emiteri plaćaju do 80 odsto manje naknade.

Direktor Ratela, Vladica Tintor, objasnio je da je naknada različita jer je naknada koja se plaća ETV-u šira od onoga što se plaćalo Ratelu, i da se njima plaćala samo frekvencija.

Maja Pavlović je ukazala da su troškovi koje je Kanal 9 imao oko predajnika iznosili do 10.000 dinara, a da su sada emiteri prinuđeni da se prikače na stanicu Crveni čot i plaćaju znatno veću naknadu, dok je konkursom za dodelu dozvola za emitovanje bilo predviđeno da se naknade ne menjaju.

Ona je naglasila da želi da država poštuje uslove koje je sama propisala kada je raspisala konkurs za dodelu dozvola za emitovanje.

Zekić: Ovo nije socijalizam 

Predstavnica Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić ocenila je kako u Srbiji mnogi žive zagledani u vreme socijalizma i žele da im država obezbedi posao i bude odgovorna ako oni ne umeju da svoj posao vode, ali da ovo nije socijalizam i da se danas živi u tržišnoj ekonomiji.

Premijerka je tvrdila kako direktorka Kanala 9 traži da ona utiče da sudstvo brže donosi odluke, ali da bi to onda bio pritisak na sudstvo, pa ne može da pomogne u tome.

Pavlovićeva je uzvratila tvrdnjom da od premijerke nije tražila da utiče na sudstvo, već da bude osoba koja će da koordinira različite službe kojima mora da se obrati.

Premijerka je rekla i da, kao i u svakom biznisu, država menja naknade i pravila s vremenom i da Pavlovićeva ne može da tumači zakone kako se njoj sviđa. 

Predstavnik NUNS-a Vukašin Obradović izjavio je da mu je sada žao što je terao Maju Pavlović da učestvuje na takvom sastaku i negodovao zbog tona u kojem se sastanak vodi.

"Odlučili ste danas da napravite javnu predstavu za građane. Da li mislite da bi neko štrakovao glađu 22 dana i ugrozio zdravlje iz hira?", upitao je Obradović uzvraćajući na izjavu premijerke da je protivnik štrajka glađu i da ga smatra vrstom "ozbiljne ucene".

Obradović je dodao i da ostaje gorak ukus kada Brnabićeva govori o vladavini prava i pravnoj državi, jer, prema njegovim rečima, predstavlja vlast koja krši prava u medijskoj sferi.

On je ocenio kako premijerka "možda nije nadležna" za neke od zahteva, ali da jeste nadležna za medijsku reformu i za pitanje zašto je neko iz medija uopšte i počeo da štrajkuje glađu.

Brnabićeva je rekla da je sednica otvorena zbog optužbi da Vlada Srbije krši medijske slobode, jer bi – da je sastanak bio zatvoren – svako izašao sa svojom pričom.

Premijerka je rekla i da je sastanak javan u slučaju da Pavlovićeva nastavi sa štrajkom glađu, kako bi građani znali šta je moglo, a šta nije moglo da se uradi. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара