Prvi dan ramazanskog posta u Novom Pazaru

Za islamske vernike danas je počeo Ramazan, mesec posta, koji će trajati 29 dana. Post je obavezan za sve zdrave i punoletne muslimane i podrazumeva suzdržavanje od jela, pića, ružnih misli i dela, od izlaska do zalaska sunca.

Prvi dan ramazanskog posta islamski vernici u Novom Pazaru započeli su pre zore, tačno u 3.16 časova. Oni će se suzdržavati od jela i pića do zalaska sunca.

Vreme dnevnog posta određeno je vaktijom, posebnim kalendarom sa tačno označnom satnicom koja prati dužinu dana. Prema tom kalendaru, današnji post završva u 19.54, poslednji dan Ramazana tek u 20.24.

"Mi kao deca pošli bismo u džamiju na namaz na teravije, a usput pored džamije bio je jedan pekar, zvao se Selmo i mi bi poneli na glavi pite i da nam piše na tepsiji ko je. Kad se vraćamo iz džamije uzimamo tepsije sa pitom. Obilazilo se, išlo se na juftare, a sad se nešto brzo živi", kaže Mehdija Bejtić, vernica u Novom Pazaru.

Post ne oslobađa vernike od svakodnevnih radnih obaveza, ali je dopušteno da ih prilagode verskim dužnostima.

"Dolazim iz Kanade zadnjih četiri, pet godina. Uvek sam ovde u Novom Pazaru u mom rodnom gradu. Želja mi je da budem ovde u toku Ramazana", kaže jedna vernica.

Post je treći od pet stubova vere u islamu.

"Mesec Ramazan je najodabraniji mesec od svih ostalih meseci kako je rekao poslanik salalahu-elejhi-veselemu, jer je u njemu počelo objavljivanje Kurana. Svakako cilj posta je  da čoveka približi čoveku, da čovek imućniji pomogne onome koji je slabijeg materijalnog stanja. Solidarnost mora biti izražena u toku meseca Ramazana i svakako osloboditi se od nefsa, odnosno od negativnih osobenosti", kaže Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru. Vreme nastupanja Ramazana računa se po lunarnom kalendaru i svake godine se pomera za deset dana unapred.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво