Poziv penzionerima na besplatnu rehabilitaciju u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) raspisao je oglas za prijem zahteva za odlazak na besplatanu desetodnevnu rehabilitaciju u jednoj od 24 banja. Prijave se podnose do 21. maja.

Pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima tokom 2019. godine, u trajanju od deset dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i čija penzija iznosi do – 26.324,00 dinara.

Dušica Pajović, direktor PIO Fonda filijale Kraljevo navodi za RTS da je osnovni uslov da korisnici penzija ne smeju da imaju veću penziju od prosečne penzije u Srbiji, a koja iznosi – 26.324 dinara. 

"Pravo na desetodnevni besplatni odmor i rehabilitaciju imaju penzioneri čija primanja nisu veća od 26.324 dinara, a koji nisu koristili pravo na besplatan odmor u banju o trošku Fonda u poslednjih pet godina, i nemaju nemaju neka druga lična primanja", navodi Pajovićeva.

Dodaje da na oglas mogu da se jave i penzioneri koji su pravo na penziju ostvarili u Srbiji ali i van zemlje, pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi – 26.324,00 dinara.

Ističe da će se rangiranje vršiti na osnovu – visine penzije, dužina radnog staža, dužina korišćenja penzije.

Na redosled na rang listi uticaće – visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, dok će korisnici prava na tuđu negu i pomoć dobijati dodatnih deset bodova, a korisnici porodične penzije (koji su to pravo ostvarili kao dete koje nije sposobno za samostalni život i rad) dobijati dodatnih pet bodova.  

Uz prijavu prilaže se – poslednji penzijski ček ili Penzionerska kartica (ukoliko je korisnik već primio), dokaz o visini penzije ostvarene u inostranstvu (izvod banke ili potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja), raspoloživa medicinska dokumentacija i izjava gde žele da koriste rehabilitaciju. 

U besplatnu rehabilitaciju uključeni su troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda.

Fond će snositi troškove za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, dok će i slepi penzioneri koji dobiju rehabilitaciju o trošku Fonda imati i pratioca kome će boravak takođe biti besplatan. 

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava. 

Prijave na oglas se podnose od 6. maja zaključno sa 21. majom 2019. godine. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара