Đurđevdan, dan kada po verovanju počinje leto

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve.

Praznik Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, obeležava se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba.

Đurđevdan se u narodu smatra za granicu između zime i leta, praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve.

Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Đurđevdan je praznik koji se odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje u reci.

Jedan od narodnih običaja je i da uveče, uoči Đurđevdana, neko od ukućana nakida zelenih grančica u najbližoj šumi i njima okiti vrata i prozore na kući i ostalim zgradama, i kapije. To se čini da bi godina i dom bili berićetni, da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru.

Ponegde je običaj da se zelenilom kiti na sam Đurđevdan pre zore, odlazi u prirodu na "đurđevdanski uranak", na neko zgodno mesto u šumi koje se izabere, na proplanku ili pored reke.

Na đurđevdanskim urancima mladi se opasuju vrbovim prućem – "da budu napredni kao vrba", kite zdravcem – "da budu zdravi kao zdravac", koprivom – "da kopriva opeče bolesti sa njim" i selenom – "da im duša miriše kao selen".

Sveti Georgije ubiva aždahu

Slavni svetitelj rodio se u kući bogatih roditelja u Kapadokiji. Kad mu je otac postradao kao hrišćanin, majka se preselila u Palestinu, gde je dečak odrastao. Već u 20. godini dospeo je do čina tribuna u službi cara Dioklecijana.

U to vreme, car je započeo veliki progon hrišćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za veru.

Tamnica, okovi, krvave rane po celom telu i sva druga strašna mučenja nisu pokolebali mladića.

On se neprestano molio Bogu i Bog ga je isceljivao i spasavao smrti na veliko divljenje naroda. Kada je Đorđe molitvom vaskrsao jednog mrtvaca, mnogi su primili veru Hristovu, a među njima je bila i careva žena Aleksandra.

Car je najzad odlučio da Đorđa i svoju ženu osudi na smrt sečenjem glave. Carica je izdahnula na stratištu pre pogubljenja, a Sveti Đorđe posečen je 303. godine.

Sveti Georgije se na ikonama predstavlja u vojvodskom odelu, na konju, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju. Nešto dalje od njega, stoji jedna žena u gospodskom odelu (verovatno carica Aleksandra). Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je "proždirala" brojne nevine hrišćane.

Sveti Georgije ju je, po verovanju, pobedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac "neznaboštvu".

Pod pobedom koju je Sveti Georgije odneo nad aždajom verovatno se misli na zaustavljanje progona hrišćana koji je sprovodio car Konstantin.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. maj 2019, 17:35) - Ivana [neregistrovani]

srecan praznik

Slava mu i milost na Sveti Georgija nek daje na svi zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Srecna slava i imendan na svi koji slave.

(ponedeljak, 06. maj 2019, 12:58) - Bogdan [neregistrovani]

Kalendari i datumi

Stari Srbi su imali samo dva godisnja doba, na Djurdjevdan je pocinjalo Leto, a na Mitrovdan je pocinjala zima! Preobrazenje ( kada se menja voda i gora) pada na 19-avgust. Inace, po kaledaru gospodnjem ( kalendar koji su Srbi koristili pre Julijanskog i Gregorijanskog kalendara), mi sada zivimo u 7527 GG ( godini Gospodnjoj) GG se broje od nastanka Adama 5508 pne, a nova godina pada na 04-04 u 12h!

(ponedeljak, 06. maj 2019, 11:06) - anonymous [neregistrovani]

@Slava

Hvala, da si ziv i zdrav!

(ponedeljak, 06. maj 2019, 09:58) - anonymous [neregistrovani]

Slava

Srećna slava svima koji slave Đurđevdan

(ponedeljak, 06. maj 2019, 09:50) - Славјан Ходочасник [neregistrovani]

Јарилов дан

На данашњи да су стари словени славили почетак лета и Божанство звано Јарило, које је представљало мушкост, плодност и снагу. Астролошки је данашњи дан тачно на половини раздобља између пролећне равнодневнице и летњег врхунца сунца.

(ponedeljak, 06. maj 2019, 09:33) - anonymous х2 [neregistrovani]

Zadnja recenica

Da li se misli na cara Dioklecijana...?