Radomirović: Bez slobode novinara, ni građani neće biti zaštićeni

Ako nema slobodnog i zaštićenog novinara, onda ni građani neće biti zaštićeni i neće postojati potpuna vladavina prava, kaže za RTS Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a i glavni i odgovorni urednik "Pištaljke".

Povodom Svetskog dana slobode medija, članovi UNS-a će danas otići do kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića i pomoći mu da obnovi kuću, pokazujući tako solidarnost sa njim i svima koji su pod pritiskom.

Tamo će, takođe povodom 3. maja, pročitati Proglas Udruženja novinara Srbije, rekao je Vladimir Radomirović gostujući u Dneviku RTS-a.

"Ovde je važno da narod, da građani shvate zašto je bitno da novinari budu slobodni i zaštićeni od pritisaka i ekonomskih uticaja, jer ako nemamo slobodne novinare, ako ne mogu da izveštavaju o onome što se dešava oko njih, onda ni građani neće biti zaštićeni. Nećemo imati potpunu vladavinu prava. Neće, prosto, niko moći da se izbori za ona prava koja mu pripadaju", upozorava Radomirović.

Komentarišući presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, kaže da je osuda dobar signal i da je prvi put u istoriji osuđen vrh tajne policije.

Podseća da je od 1991. godine ubijeno 40 novinara u Srbiji i navodi ubistva 15 novinara na KiM, kao i ubistvo 16 kolega na RTS-u 1999. godine.

"Imali smo ovde u Beogradu međunarodnu konferenciju povodom 20 godina od ubistva 16 vaših kolega tokom bombardovanja i tu je predstavnik EFN rekao da će oni postaviti taj zločin u fazu Saveta Evrope, što znači da će na osnovu toga sve države članice SE imati obavezu da podnesu izveštaj šta su radile da se otkriju nalogodavci i izvršioci tog zločina", navodi Radomirović.

"Lokalni mediji u opasnosti"

Predsednik UNS-a očekuje da Medijska strategija bude što pre usvojena, kao i da se usvoje izmene zakona koje bi obezbedile minimum izdvajanja za lokalne medije.

Smatra da je udruživanje prvi korak u zaštiti prava novinara i poziva novinare da se učlane u UNS.

Radomirović kaže da u ovom trenutku koleginica Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada, štrajkuje glađu jer ne može da se izbori sa birokratijom, a njena televizija se suočava sa propašću.

To je zaista radikalan potez, ali govori koliko su lokalni mediji u opasnosti, ukazuje Radomirović i dodaje da očekuje reakciju države.

Ograničenja za istupanje novinara na društvenim mrežama

Govoreći o ulozi društvenih mreža, Radomirović kaže da je, za razliku od novinara koji su ograničeni etičkom kodeksom, na društvenim mrežama svako medij sam za sebe.

Ne postoje ograničenja, ali bolje je tako jer bi svako ograničenje vodilo u cenzuru, smatra Radomirović.

Ocenjuje da svaka redakcija treba da ima svoja pravila o tome kako novinari istupaju na društvenim medijima, jer predstavljaju svoju kuću i ukazuje da je u Americi to odavno pravilo.

UNS podržava Džulijena Asanža, ističe Radomirović i smatra da je ono što se dešava sa njim poruka svim novinarima u svetu da mogu da završe u zatvoru ako objave nešto što se ne sviđa nekome ko je moćan.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво