Pokazni let "migova 29" u Batajnici

Nema pauze za prvomajske praznike na aerodromu Batajnica, gde je danas izvršena pokazna vežba: dežurna jedinica lovačke avijacije uspešno je izvršila presretanje nepoznate letelice iznad teritorije Republike Srbije.

Na aerodromu "Batajnica" nalaze se pripadnici Vojske Srbije koji su angažovani u dežurnoj jedinici lovačke avijacije u okviru stalno zadejstvovanih snaga u sistemu RViPVO.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-majora Petra Cvetkovića, i komandanta RViPVO, general-majora Duška Žarkovića, obišao ovu jedinicu i prisustvovao davanju uzbune za pripravnost i pokretanje te jedinice, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade, brigadni general Željko Bilić, istakao je da se na aerodromu Batajnica u stalno zadejstvovanim snagama u sistemu PVO nalazi i ova dežurna jedinica, čiji su piloti i tehnički sastav 365 dana u godini spremni da polete u svakom trenutku, u bilo kakvim meteorološkim uslovima, danju ili noću, kako bi branili vazdušni prostor Republike Srbije.

"Danas je prikazan pokazni let, a mi smo spremni da odgovorimo na sve izazove, rizike i pretnje koji se postavljaju pred nas. Tome je, naravno, doprineo i prijem novih vazduhoplova, povećanje operativnih sposobnosti, povećanje broja sati naleta i nadamo se da će to ići samo ka boljitku", naglasio je general Bilić.

Jedan od pilota koji su danas leteli na vazduhoplovima "mig-29" je komandir dežurne jedinice lovačke avijacije major Dejan Janković, koji je istakao da je prikazana simulacija pojavljivanja nepoznate letelice iznad teritorije Republike Srbije.

"Simulirano je podizanje pripravnosti i poletanje dežurne jedinice, a kao što se moglo videti, uspešno smo izvršili presretanje tog vazduhoplova i izvršili njegovu identifikaciju. Nakon toga on je nastavio svojim putem, pošto je reč o avionu koji nije ugrožavao naš vazdušni prostor i vratili se na aerodrom uz bezbedno sletanje, a dežurna jedinica je time prevedena u niži stepen pripravnosti", objasnio je Janković.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво