Mladi naučnici ponosno predstavili Srbiju na drugom kraju sveta

Iz Kuala Lumpura mladi naučnici vratili su se sa sedam medalja. Pored velikog uspeha koji su ostvarili, imali su prilku da na drugom kraju sveta steknu nova poznanstva, nauče nešto novo, ali i upoznaju malezijsku kulturu.

Ana Mijušković osvojila je zlatnu medalju iz oblasti hemije i biologije. Ana Radović i Nevena Vasilevska donele su u Srbiju srebrnu medalju, jedna iz oblasti zaštite životne sredine, druga iz informatike. Bronzanu medalju osvojili su Filip Koladžić iz fizike, Veljko Đonodović iz oblasti inženjeringa, Dimitrije Rajčić iz oblasti matematike i Ognjen Srzentić iz zaštite životne sredine.

Filip Koladžić ističe da im je dosta značilo što su imali mogućnost da razmene iskustva sa ljudima širom sveta, a sa druge strane upoznali su jednu novu kulturu.

"Pamtićemo taj veliki grad koji smo obišli, jer malo ljudi naših godina ima priliku da ode na drugi kraj sveta i da prezentuje svoje radove na engleskom jeziku pred komisijom", kaže zlatna Ana Mijušković.

Kažu da sebi nemaju šta da zamere prilikom takmičenja, jer samim tim što su učestvovali na takmičenju, kažu, da su postigli ogroman uspeh.

"Ovo iskustvo je samo po sebi uspeh, a pored svega mi ne učimo samo iz svojih radova, već i iz ostalih radova, pošto smo imali priliku da slušamo i druge učesnike i samim tim naučimo nešto novo i da se zainteresujemo za neku novu oblast", navodi Ana Radović.

Na takmičanju u Maleziji učestvovalo je više od 26 zemalja, sa 195 naučnih radova, a naši mladi naučnici su već u oktobru počeli da se pripremaju za takmičenje. 

"U konkurenciji su imali decu iz Singapura, Malezije i Indonezije, koja su svoje radove godinu dana radili na Oksvordu i Kembridžu. Naši su sve ispoštovali i obaveze, i sport, i muziku, i nauku i stigli do rezultata", ističe direktor Centra za talente Nikola Srzentić. 

Takmičenje će se održati sledeće godine u Beogradu kada se očekuje da dođu mladi naučnici iz 35 zemalja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 27. apr 2019, 01:42) - Deda Pera [neregistrovani]

Čestitke !

Čestitke na velikom uspehu !

(petak, 26. apr 2019, 21:56) - Dijaspora [neregistrovani]

Bravo

Sledeca tema ,kako zadrzati ove dragulje da ostanu u ovoj napacenoj zemlji.