Crni list zagađivaču, zeleni zaštitnicima životne sredine

U akciji "Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine", koju organizuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine, u Sremskim Karlovcima su dodeljeni Crni i Zeleni list za 2018. godinu.

Najveći zagađivači su Termoelektrana i rudnici "Kostolac" zbog neodgovarajućeg saniranja pepelišta i nebrige o životnoj sredini, dok je Zeleni list dobilo deset udruženja i pojedinaca.

Specijalna priznjanja dobili su Misija OEBS-a u Srbiji, Revija "Zov" i Ratko Ristić, zbog borbe protiv izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana na planinskim rekama Srbije.

"Mislim da je javnost u Srbiji u poslednje dve godine stekla mnogo jasniju percepciju o stanju životne sredine u kontekstu izgradnje malih hidroelektrana derivacionog tipa i čini mi se da smo kao društvo sazreli da je istina i da su argumenti dospeli do velikog broja građana", smatra dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić.

"Primetna je povećana ekološka svest, a to je sve zahvaljujući medijima", ističe urednica emisije "Pod staklenim zvonom" Radio Novog Sada Dragana Ratković.

Čak 36 godina uručuju se Zeleni i Crni list sa ciljem podizanja svesti o zaštiti životne sredine.

"Neko je jednom rekao da, ako bude neka ekološka katastrofa, neće biti planete. Ne, planeta će ostati, nego neće biti ljudi. Tako da je naša obaveza da brinemo", naglašava glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac.

"Da ono što vredno ljudi rade predstavljamo, a oni koji rade one druge stvari da ih nekako pokušamo putem društvenih mera sankcionisati", kaže Aleksa Jeftić iz Pokreta gorana Vojvodine.

Zagađivači i zaštitnici životne sredine biraju se na predlog udruženja, organizacija, institucija, pojedinaca i novinara ekoloških rubrika iz cele Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar