Običaji Srba sa Kosova i Metohije na Veliki četvrtak

Crkva i vernici uoči Uskrsa, obeležavaju Veliki četvrtak, dan kada je Gospod ustanovio Svetu tajnu pričešća. Veruje se da se ovog dana otvaraju Rajska vrata. U crkvama se služi Veliko bdenije. To je i dan kada mnogi farbaju jaja. Tako se u domu porodice Todić, koja je raseljena sa Kosmeta, jaja šaraju voskom.

Dragana Radonjić objašnjava da je nošenje tradicionalnih nošnji običaj na Kosovu, na Veliki četvrtak kada se šaraju jaja i prave sveće.

Tako oni čije je poreklo iz Metohije slede tradiciju svojih starijih, koji su iz rodnog kraja poneli svoju ikonu i uz "Oče naš" prave i sveću takozvanu krošnju.

Stamena u nošnji iz Velike Hoče ispunjena ponosom napominje da se vrh konca od koga se prave sveće uz pomoć voska mora sačuvati.

"Fitilj kroz određenu dužinu moramo da ga namestimo kako bi mogli i vosak i da bi na kraju ispala sveća", objašnjava Stamena Radonjić.

Krošnja se večaras osveštava u crkvi i potom pali na Velikom bdeniju.

Snežana Damnjanović, koja je raseljena iz Goraždevca, ima tradicionalnu pećku nošnju, vezenu srmom i zlatom, koja datira pre 150. godina. "Mi se na neki način trudimo da taj rad prenesemo na ova naša jaja", dodaje Snežana.

Raseljene iz Metohije ne samo o praznicima okuplja Rada Šugović. Stasavala je uz 44. patrijarha Njegovu svetost Pavla i nekadašnju igumaniju Pećke lavre Fevroniju.

"Ta tradicija se nastavila zahvaljujući našim porodicama tako da mi ne zaboravimo niti našu Peć, niti Pećku Patrijaršiju niti naše običaje", ističe Rada Šugović, raseljena iz Peći.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара