Običaji Srba sa Kosova i Metohije na Veliki četvrtak

Crkva i vernici uoči Uskrsa, obeležavaju Veliki četvrtak, dan kada je Gospod ustanovio Svetu tajnu pričešća. Veruje se da se ovog dana otvaraju Rajska vrata. U crkvama se služi Veliko bdenije. To je i dan kada mnogi farbaju jaja. Tako se u domu porodice Todić, koja je raseljena sa Kosmeta, jaja šaraju voskom.

Dragana Radonjić objašnjava da je nošenje tradicionalnih nošnji običaj na Kosovu, na Veliki četvrtak kada se šaraju jaja i prave sveće.

Tako oni čije je poreklo iz Metohije slede tradiciju svojih starijih, koji su iz rodnog kraja poneli svoju ikonu i uz "Oče naš" prave i sveću takozvanu krošnju.

Stamena u nošnji iz Velike Hoče ispunjena ponosom napominje da se vrh konca od koga se prave sveće uz pomoć voska mora sačuvati.

"Fitilj kroz određenu dužinu moramo da ga namestimo kako bi mogli i vosak i da bi na kraju ispala sveća", objašnjava Stamena Radonjić.

Krošnja se večaras osveštava u crkvi i potom pali na Velikom bdeniju.

Snežana Damnjanović, koja je raseljena iz Goraždevca, ima tradicionalnu pećku nošnju, vezenu srmom i zlatom, koja datira pre 150. godina. "Mi se na neki način trudimo da taj rad prenesemo na ova naša jaja", dodaje Snežana.

Raseljene iz Metohije ne samo o praznicima okuplja Rada Šugović. Stasavala je uz 44. patrijarha Njegovu svetost Pavla i nekadašnju igumaniju Pećke lavre Fevroniju.

"Ta tradicija se nastavila zahvaljujući našim porodicama tako da mi ne zaboravimo niti našu Peć, niti Pećku Patrijaršiju niti naše običaje", ističe Rada Šugović, raseljena iz Peći.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 28. apr 2019, 22:31) - Olga [neregistrovani]

Samo napred omladino

Ovo je nesto najlepse sto se moze ucinjeti za.nasu Metohiju sacuvati obicaje i prenositi s kolena na koleno dje.god da se nalazimo nesmijemo da zaboravimo nego moramo upucivat nasu djecu da slede taj put HRISTOS VASKRSE

(petak, 26. apr 2019, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

Прелепо!

Дивни обичаји и култура, а и девојке наше - праве лепотице.
Срећан Ускрс драги наши, будите нам здрави и весели!