Obeležen Dan sećanja na deportaciju novosadskih Jevreja

U novosadskoj Sinagogi obeležena je 75. godišnjica od kako su novosadski i bački Jevreji deportovani u zloglasne logore, najviše u Aušvic.

Komemoraciji je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je rekao da je to jedan od najtužnijih dana u istoriji grada.

"Možda se ti tužni aprilski dani nekome čine kao daleka prošlost, ali u istoriji čovečanstva, period od pre sedam i po decenija jedna je čestica, gotovo ništa. Rane koje su fašisti ostavili u našem gradu vreme možda može malo da ublaži, ali ne može da učini da one zacele", istakao je Vučević.

Dodao je da ovaj dan opominje da ljudsko zlo nikada više ne sme da piše crne stranice u istoriji Novog Sada.

"Danas se sećamo i činimo sve da sprečimo da se takvo zlo ikada više ponovi. To je naša ljudska, moralna i civilizacijska obaveza. Treba da budemo jedni drugima podrška, a ne smetnja, da delimo sreću, ali i tuge poput ove, da radimo za budućnost u kojoj jedino po čemu bi i mogli da se delimo jeste to kakvi smo ljudi", rekao je Vučević.

Osim gradonačelnika Novog Sada, obratili su se i vrhovni rabin Srbije Isak Asiela, predsednika Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam i direktor Istorijskog arhiva grada Petar Đurđev.

Polaganju venaca kod spomen-ploče prethodio je nastup Hora Jevrejske opštine Novi Sad "Hašira", kao i gudačkog kvarteta „Panon" u Sinagogi. Kao.

Komemorativni program organizovala je Jevrejska opština Novi Sad.

broj komentara 0 pošalji komentar