Otvaraju se Rajska vrata

Jedan od tri dana Strasne ili Velike sedmice pred Uskrs koji se posebno obeležavaju i u hramovima i pravoslavnim domovima je Veliki četvrtak. Dan kada se u poslednjoj nedelji Časnog posta uobičajeno boje jaja, a u crkvama služi Veliko bdenije.

U svim pravoslavnim hramovima služena je liturgija Vasilija Velikog u danu kada je Gospod ustanovio Svetu tajnu pričešća. Veruje se da se ovog dana otvaraju Rajska vrata.

"Vaskršnji post je period od nekoliko nedelja kada se mi pravoslavni hrišćani pripremamo za najveći praznik Hristovog Vaskrsenja. Češće idemo u crkvu, duže su nam molitve i drugačije se molimo", kaže teolog Tihon Rakićević.

U mnogim krajevima bare se i farbaju jaja. U takovskom kraju to traje tri dana i na Veliki petak i u Veliku subotu, obavezno pre podne. Srbi u Metohiji i na Kosovu veruju da se jaje ofarbano danas ne kvari i prvo obojeno je strašnik ili čuvarkuća. Tim crvenim jajetom se deci trljaju obrazi da bi bila zdrava.

"Po primeru Marije Magdalene koja je crveno jaje odnela caru Tiberiju i pokazala mu to jaje i kazala 'kako što ovo jaje nosi život u sebi, tako je i Hristos koji je bio ubijen i sahranjen, ali je iz groba vaskrsao idoneo život celom svetu'", objašnjava protojerej-stavrofor Milutin Timotijević.

U hramavima se služi Veliko bdenije i uveče se čitaju 12 jevanđelja o Hristovom strdanju. U jevanđeljima piše da su Jevreji na Veliki četvrtak pripremali pashalno jagnje. Istog dana bila je i tajna večera. Juda je izdao Hrista i iste večeri su ga vojnici uhvatili. Od Velikog bdenija i zvona zaneme od tuge i u crkvi se oglašavaju samo klepala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво