Srbija ima četiri puta manje inspektora nego EU

Lokalnim inspektorima u 94 opštine u Srbiji plate su povećane za do 20 odsto, rekao je ministar lokalne samouprave Branko Ružić. Najavio je da će u narednim danima predložiti izmenu uredbe, kako bi republički inspektori dobili zvanje samostalnog savetnika, što bi značilo veći koeficijent i veću platu.

Ministar Branko Ružić je rekao da su za promenu poput reforme inspekcija potrebni sinergija, usaglašen stav i spremnost države da u promenu krene, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

"Uspeli smo da obezbedimo više obuka za vas. Prošle godine 354 inspektora prošla su obuke po programu koji je usvojila koordinaciona komisija, a ove godine očekujemo da Nacionalna akademija ovaj broj realizovanih obuka udvostruči", rekao je Ružić koji je u Čačku prisustvovao obeležavanju Dana inspektora.

Podsetio je da su obezbeđeni i novi mehanizmi za rad poput kontrolnih lista, prikrivene kupovine, mešovitog nadzora.

"Time smo dobili usaglašen, organizovan, savremen nadzor gde represivne mere ostavljamo za nesavesne privrednike, a onim privrednicima koji posluju u skladu sa zakonom pružamo podršku i savet", rekao je Ružić.

Ministarstvo je, uz stručnu podršku, izradilo i analizu republičkih i lokalnih inspekcija i predlog zapošljavanja inspektora u naredne tri godine.

"Srbija ima nešto preko 4.000 inspektora, a potrebno nam je da se najmanje 1.300 inspektora zaposli, posebno u Poreskoj upravi, Tržišnoj, Poljoprivrednoj, Veterinarskoj, Zdravstvenoj, gotovo u svakoj od 43 inspekcija koliko ih ima danas, i u gotovo svakom okrugu", upozorio je ministar.

Dodao je da analiza pokazuje i nedostatak vozila za inspektore i ostalih sredstava za rad.

Poređenjem sa EU, prema njegovim rečima, Srbija ima četiri puta manje inspektora, a to se najviše primećuje u lokalnim samoupravama.

"Baš zbog toga što smo sada svesni sa čime raspolažemo, idemo još žustrije da se borimo za bolje sutra", rekao je Ružić.

broj komentara 0 pošalji komentar