I Kinezi bi da grade garaže u Novom Sadu

Pet stranih kompanija je zainteresovano za koncesiju nad državnim apotekama u Novom Sadu. Kineska kompanija želi da gradi četiri garaže, stiglo je sedam ponuda za rešavanje energetske efikasnosti "Spensa", a počeće i parterno uređenje centra Novog Sada, saopštio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji koji je koncesiono rešio problem državne apoteke, rekao je prvi čovek grada Miloš Vučević.

"Četiri strane kompanije su već otkupile dokumentaciju, a do 3. aprila, kad je bio rok za dostavljanje ponuda, stigla je ponuda apoteka "Benu", vlasništvo nemačkog "Feniksa", koji su dali ponudu za koncesiju nad apotekama na 15 godina, u iznosu od 4,3 miliona evra. To je za 362.000 evra više nego što je bila početna vrednost koju je Grad odredio", izjavio je Vučević.

Dodao je i da je posebno ponosan jer je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je uradio ovakav projekat i "zaista rešio strateški problem svih apoteka", da nije davao u zakupe, poput drugih opština i gradova, već je koncesiono rešen status apoteka.

Vučević je rekao i da su stigle dve ponude za izgradnju javnih garaža u Novom Sadu — u pitanju su ponude kineske i novosadske kompanije.

"Dobili smo ponudu od 30 miliona evra za izrgadnju četiri garaže, za projektovanje, finansiranje, izgradnju i upravljanje na 45 godina", najavio je Vučević.

Kako je rekao, Kinezi su zainteresovani da grade tri podzemne i jednu nadzemnu garažu, sa ukupno 1.175 mesta i to na sledećim lokacijama — u Ulici Modene, na Trgu republike, na prostoru između Skupštine Vojvodine i gimnazije „Isidora Sekulić" i nadzemnu garažu u Šafarikovoj ulici, koja će biti i najveća.

Vučević je govorio i o dve strane kompanije, koje će graditi fabrike u Novom Sadu. Jedna od njih je švajcarska fabrika čokolade "Beri Kalebo", a druga je nemačka kompanija "Boš Male", koja se bavi proizvodnjom turbo kompresora.

Obe investicije su vredne po 50 miliona evra. Fabrika "Boš Male" biće smeštena u Industrijskoj zoni i zaposliće 445 ljudi, dok će fabrika čokolade biti na regionalnom putu prema Zrenjaninu, na izlazu iz Novog Sada.

Smanjenje broja zaposlenih u "Spensu"; uređenje centra grada

Gradonačelnik je govorio i o "Spensu", za koji su stigle neobavezujuće ponude za partnerstvo za energetsku efikasnost. Prema njegovim rečima, stiglo je sedam ponuda, od toga su tri stranih kompanija.

"Za 'Spens' smo učinili još jedan korak u smislu stabilizacije i osnaživanja, smanjili smo gubitke 'Spensa' za 650 miliona dinara i u procesu smo finanlnog smanjenja broja zaposlenih, pa će u narednim mesecima broj zaposlenih biti smanjen za 68", istakao je Vučević. 

Vučević je najavio i parterno uređenje centra grada, za šta će plan biti gotov ove godine, a novac je već predviđen rebalansom budžeta.

"Najpre ćemo urediti deo Trga slobode, od Srpskog narodnog pozorišta do Apolo centra i Uspenske crkve", naveo je Vučević i dodao da nakon toga sledi naredna faza uređenja centra grada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво