Brnabić: Možemo da ostanemo jedan od lidera četvrte industrijske revolucije

Srbija je lider u Evropi po broju žena i devojaka u sektoru informacionih tehnologija i, ukoliko iskoristi svoje potencijale, može da bude pobednica četvrte industrijske revolucije, poručila je predsednica vlade Ana Brnabić na obeležavanju Međunarodnog dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Brnabićeva je učenicama osnovnih škola koje su prisustvovale obeležavanju tog međunarodnog dana, na skupu u Beogradu, poručila da su najveći potencijal Srbije i da će vlada učiniti sve da uspostavi kvalitetan obrazovni sistem i omogući bolje uslove za život, kako bi ostale i radile u Srbiji.

Istakla je da je Srbija lider u Evropi po broju žena i devojaka u sektoru informacionih tehnologija i da će EU biti potrebno deset godina da nas stignu.

"Mislim da su naša pamet, znanje i obrazovanje tako jaki da uskoro možemo da postanemo u celom svetu četvrte industrijske revolucije, u kojem živimo, jedan od lidera u Evropi", rekla je Brnabićeva i dodala da je potrebno da imamo hrabrosti i spremnosti da se menjamo.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da postoji rodni jaz u sektoru informacionih tehnologija, ali da Srbija mora da nastavi da podstiče prevazilaženje rodnih razlika i neravnopravnosti u digitalnom svetu.

Na konferenciji su uručene i nagrade učenicama za najuspešnije video-radove "Devojke u IKT-u za bolji svet".

Međunarodni dan devojaka u IKT-u uspostavljen je 2010. godine na inicijativu Srbije, pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija.

Do sada je više od 357.000 devojaka i mladih žena učestvovalo u više od 11.000 proslava u 171 zemlji širom sveta.

Matić: Samo 23 odsto devojaka se usmerava na informatiku

Tatjana Matić je rekla za RTS da je cilj konferencije da se skrene pažnja javnosti da je potrebno veće ušećće žena u oblasti IKT.

Navodi da se devojke uglavnom usmeravaju na studije društvenih nauka a da je oblast IKT na pretposlednjem mestu.

Iznela je podatak da je jedino 1980. godine bio veći broj devojaka na studijama elektrotehnike i to zbog toga što je tada vojni rok bio obavezan odmah nakon završetka srednje škole.

Ističe da devojke čine 56 odsto studentske populacije ali da se samo 23 odsto njih usmerava na informatiku i elektroniku.

"Kapaciteti postoje i one čine većinu studentske populacije, ali kada dolazimo do zapolsenja, manji je procenat žena koje uspevaju da se zaposle", rekla je Tatjana Matić.

Pobednice takmičenja "Uhvati ideju"

Povodom Međunarodnog dana devojaka u IKT-u održano je finale takmičenja za devojčice 7. i 8. razreda pod nazivom "Uhvati ideju". Učenice su kroz video zapise odgovarale na zadate teme — kako da bolje učim, kako da razrešim vršnjački konflikt, kako da provedem slobodno vreme.

Prvu nagradu osvojile su devojčice iz Osnovne škole "Veljko Dugošević" iz Beograda za "Audio biblioteku" koja se nalazi na sajtu škole, gde slepi, slabovidi ili oni koji ne znaju da čitaju mogu da slušaju školsku lektiru.

Drugo mesto osvojile su devojčice iz Osnovne škole "Deveta srpska brigada" iz Boljevca, a treće mesto devojčice iz Osnove škole "Sveti Sava" iz Beograda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво