Poslodavci ne prepoznaju muke samohranih majki

Kako uskladiti posao i porodične obaveze svakodnevni je izazov porodica, ne samo u Srbiji. Još je teže samohranim roditeljima. U Srbiji ih, prema nekim procenama, ima oko 130.000, najviše majki. Njihovo ekonomsko osnaživanje, put je do boljeg života za njih i njihovu decu.

Samohrane majke, vrlo često nemaju svoj krov nad glavom, neretko su bez zaposlenja, a i kada ga imaju, to su uglavnom lošije plaćeni poslovi.

"Ako je ona materijalno ugrožena, ako je podstanar, ako je nezaposlena, ona vrlo teško dolazi do toga da nađe jemstvo da bi joj neko potpisao da bi mogla da uđe u program samozapošljavanja", kaže Ljiljana Petrović iz Uruženja "Laris" iz Čačka.

Zbog toga, pokazuju istraživanja, samohrane majke i njihova deca su među najugroženijima u Srbiji. 

"Za rešavanje bilo kojih socijalnih problema, jedan od preduslova je ekonomsko osnaživanje. Zato smo mi pokrenuli puno raznih projekata na ovu temu. Samo od 2009. smo podržali preko 60 žena preduzetnica da pokrenu i prošire svoj posao", kaže Ana Košel, direktorka Fondacije "Ana i Vlade Divac".

Nova direktiva EU o usklađivanju rada i roditeljstva, predviđa minimalne standarde u svim zemljama Unije, kako bi se poboljšao položaj zaposlenih roditelja.

"Nadam se da će neka od tih rešenja biti implementirana i u Strategiju socijalne zaštite u Srbiji 2019-2025. Nadamo se da će ta strategija biti uskoro usvojena i da će se u 2019. godini EU i Srbija dogovoriti o akcionom planu za otvaranje Poglavlja 19, koji uključuje socijalnu politiku i zapošljavanje", kaže Leoneta Pajer, delegacija Evropske unije u Srbiji.

Zakon o radu roditeljima daje mogućnost da u dogovoru sa poslodavcem prilagode radno vreme porodičnim obavezama i deci. U praksi, međutim, uglavnom nije tako.

"Briga o roditeljima, posebno o samohranim stvara zadovoljne i produktivne radnike, koji beleže najbolje rezultate u procesu rada, što može ujedno doneti profit i bolji imidž poslodavca. Kad roditelj zarađujući za sebe brine i o zaradi za dete, on ima najveći moguć stepen odgovornosti prema poslu", kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Gotovo trećina poslodavaca u Srbiji ne zapošljava nijednu od ranjivih grupa. Poslodavce koji uz borbu za profit, brinu i o zaposlenim roditeljima, država će nagraditi priznanjem "Prijatelj porodice".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи