Sačuvajmo prirodu Srbije za generacije koje dolaze

Aleksandra Došlić iz Ministarstva zaštite životne sredine je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da se danas suočavamo sa trajnim problemima uništavanja prirode. Navodi da često imamo primere u zaštićenim područjima kada kompanije i pojedinci grade skijališta, mini-hidroelektrani turističke objekte i trajno uništavaju ekosisteme i resurse koji su potrebni stanovništvu.

Aleksandra Došlić je, gostujući u Jutarnjem programu, ukazala da će se buduće generacije suočiti sa velikim problemom, nepostajanja prirodnih bogatstva. 

"Mislim da naša javnost uopšte nije svesna problema koje će generacije i generacije posle nas imati, neće imati vode, prirodnih bogatstava. Dovoljna je jedna mini-hidroelektrana da uništi biodiverzitet jer nakon toga nema nikakvog biljnog i životinjskog sveta", objašnjava Došlićeva.

Navodi da često imamo primere u zaštićenim područjima kada kompanije i pojedinci grade skijališta, mini-hidroelektrane i turističke objekte i trajno uništavaju ekosisteme i resurse koji su potrebni stanovništvu.

Dodaje da često razgovaraju sa investitorima kako bi im ukazali da neki njihovi projekti narušavaju – Nacionalne parkove, zaštićene rezervate, biodiverzitet, ali, kako kaže, oni ostaju pri tvrdnji da njihovi projekti ne utiču negativno na prirodu i biodiverzitet.

Ističe da se pod zaštićenim područjem nalazi nepunih osam odsto teritorije Republike Srbije i pita se zašto su ta područja toliko atraktivna za investitore.

Slobodan Simić, predsednik Asocijacije nacionalnih parkova Srbije i direktor Specijalnog rezervata prirode Zasavica, navodi da ne bi želeo da Zasavica dobije status nacionalnog parka.

"Ne zato što su nacionalni parkovi ogromne površine, a rezervati prirode su manje površine sa izrazitim biodiverzitetom. Mi na malom području imamo neverovatan biodiverzitet i to treba sačuvati u tom obliku", objašnjava Simić.

Dodaje da su nacionalni parkovi i zaštićeni rezervati blago koje treba promovisati širom sveta.

"Naš cilj je da nas poseti što više ljudi da to vidi jer je Srbija prelepa zemlja sa velikim prirodnim bogatstvom", zaključio je Simić.

Zaštita prirode u Srbiji ima dugu tradiciju. Prvi pisani trag o tome se nalazi u Dušanovom zakoniku iz 14. veka, gde se zabranjuje prekomerna seča šuma u tadašnjem Srpskom carstvu. Danas, Srbija ima pet nacionalnih parkova, odnosno celina koje su zaštićena područja od izuzetnog prirodnog i kulturno-istorijskog značaja.

Nacionalni parkovi su jedan od najviših oblika zaštite životne sredine. Svojim vrednostima danas nacionalni parkovi nadilaze granice Srbije i uključeni su u Evropsku federaciju nacionalnih parkova – Evropark. Zvanično Srbija ima pet nacionalnih parkova: Fruška gora, Đerdap, Tara, Kopaonik i Šar-planina. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво