Ima supruga i ćerku, a zvanično ne postoji

Više od dve decenije Željka Majić pokušava da dokaže da postoji. Kaže da se obraćala svim nadležnim službama – od opštine do hrvatske ambasade, ali rešenja nema.

Željka Majić od 1995. živi u Kragujevcu sa suprugom i ćerkom. Preživljavaju od suprugove naknade koja iznosi 8.000 dinara mesečno.

Imala je 24 godine kada joj je u izbegličkoj koloni granata raznela nogu. I sada ima zdravstvenih problema, ali ne i načina da se leči. "Zdravstvena knjižica ne može da prođe kroz sistem bez matičnog broja", kaže Željka, koja nema JMBG.

U MUP-u kažu da raseljene osobe na osnovu izbegličke legitimacije mogu da traže državljanstvo Republike Srbije. Po dobijanju državljanstva, upisuju se u matične knjige rođenih.

"Nakon toga lice može prijaviti prebivalište na teritoriji Republike Srbije, pri čemu je potrebno da se prethodno, od strane Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, ukine status izbeglog lica", saopštava MUP.

Potom se može podneti zahtev za ličnu kartu. Ipak, Željka ima važeću izbegličku legitimaciju i nijedan dokument više.

U Osijeku, njenom rodnom gradu, rekli su joj da njene dokumentacije nema. Ona, pošto nema ni pasoš, nema ni način da otputuje u Hrvatsku.

U gradskoj upravi Kragujevca kažu da 12 godina pokušavaju da dođu do dokumenata za Željku. Obraćali su se i međunarodnim organizacijama.

"Iz jedne prepreke prelazili smo u drugu i nismo mogli do kraja da dovedemo proceduru kako bismo ostvarili njena lična dokumenta. To ne znači da nećemo pokušavati i dalje. Ponovo smo se pokrenuli i tražićemo način i put da tragove njenog identiteta tačno utvrdimo", rekao je Zoran Pavlović, koordinator u gradskoj upravi Kragujevac.

Potrudiće se i u Savezu Srba iz regiona. Od RTS-a su saznali za Željkin problem i uključili se u rešavanje.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da su zvali kancelariju u Osijeku. "Slučaj je dosta komplikovan, ali nastojaćemo da u što kraćem vremenskom roku rešimo problem", naveo je Linta.

Dodaje da iako gotovo neverovatan, ovo nije usamljen slučaj. "Nažalost, ima značajan broj proteranih Srba koji imaju probleme da dobiju dokumenta iz Hrvatske. Glavni problem je što su u delu lokalnih samouprava uništene, nestale ili oštećene matične knjige", objašnjava Linta.

Iz Saveza Srba iz regiona pozivaju raseljene koji još nemaju dokumenta da im se obrate. I iz Komeserijata za izbeglice kažu da će pokušati da pomognu Željki. Kako RTS saznaje, najveći problem je to što se Željkin datum rođenja upisan u izbegličku legitimaciju ne podudara sa podacima u knjigama rođenih u Hrvatskoj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи