Ko guši Festival igre – oštar odgovor ministra kulture na optužbe Aje Jung

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung izrekla laži na njegov račun i obmanula javnost tvrdeći da se niko do sada nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre kao aktuelni ministar kulture.

Vladan Vukosavljević kaže da "privatni, profitni i veoma solidnog kvaliteta" festival dobija izdašna sredstva, veća nego neke veoma značajne manifestacije.

Ministar kulture optužio je Aju Jung da vrši pritisak na Ministarstvo, te da "poteže za političkim i drugim vezama", kako bi uticala na rad ministra, Ministarstva ili komisija Ministarstva kulture i informisanja.

"U stavu 'da se niko do sada nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre, kao aktuelni ministar kulture', kriju se i laž i kleveta", naglasio je Vukosavljević reagujući na optužbe koje je Jungova iznela na konferenciji za novinare.

Vukosavljević je podsetio da je Beogradski festival igre u poslednje dve godine na konkursu Ministarstva kulture i informisanja dobijao sredstva u ukupnim iznosima od po 11,5 miliona dinara, a da je Ministarstvo, iz skromnog diskrecionog fonda, taj iznos bitno uvećavalo, kako će biti i ove godine.

Ministar ističe da Beogradski festival igre dobija od Ministarstva veći iznos nego veoma značajne manifestacije poput Bemusa, Festa, Sterijinog pozorja, Beogradskog džez festivala, Nišvila, Gitar arta i drugih.

Festival igre finansiraju i gradski i pokrajinski sekretarijati za kulturu, takođe višemilionskim iznosima, naopmenuo je Vukosavljević.

"Ako Jungova, uprkos tome, smatra da bi država ili Ministarstvo kulture i informisanja trebalo da pokriju sve ili skoro sve troškove Beogradskog festivala igre, a da njoj kao organizatoru ostane prihod od ulaznica, onda smo bliže logici Ostapa Bendera 'ideje naše, benzin vaš', a ne razumnoj i društveno i moralno prihvatljivoj argumentaciji", smatra Vukosavljević.

Prema rečima ministra kulture lošu komunikaciju sa ministarstvom imaće svako ko se služi pritiscima bilo koje vrste.

"Svako ko traži sastanke mesecima pre konkursa Ministarstva kako bi se 'dogovarao' koliko će novca da dobije, svako ko poteže za političkim i drugim vezama kako bi uticao na rad ministra, Ministarstva ili komisija Ministarstva kulture i informisanja, svako ko u medijima bez ikakvog osnova kleveće rad Ministarstva kulture i informisanja, sa njim će imati 'lošu komunikaciju', šta god to da znači na jeziku ambicioznog menadžera", istakao je Vukosavljević.

Jung: Vukosavljević ignoriše i guši festival

Aja Jung je prethodno na konferenciji za novinare posvećenoj obeležavanju Svetskog dana igre izrazila dugogodišnje neslaganje i nezadovoljstvo saradnjom sa ministrom Vukosavljevićem, navela potpuno odsustvo komunikacije i činjenicu da su prvu informaciju o sredstvima koja je festival dobio na konkursu Ministarstva dobili dve nedelje nakon završetka glavnog programa.

"Ministar Vukosavljević je deveti ministar od kako smo počeli da planiramo i krenuli u realizaciju Beogradskog festivala igre. I svi ministri su imali različite ciljeve, ambicije i prioritete, ali se nijedan nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre kao on", kazala je Jungova.

Prema njenim rečima ministar ignoriše festival koji je postao važan ne samo za našu sredinu, nego i za ceo region i Evropu.

"On ignoriše najvažnije autore današnje umetničke igre, koregrafe poput Naharina ili Godanija, i na taj način pokazuje neverovatnu nezainteresovanost za evropske i svetske standarde, u nekom tužnom nastojanju da udovolji čaršiji", rekla je Jungova.

Jungova je navela da su kroz Festival igre, ovog proleća, domaća pozorišta prihodovala blizu sedam miliona dinara.

"Kada bi se u Izraelu ansambl 'Batševa' našao u istom rangu ili na istom konkursu sa nekim folklornim ansamblom ili manifestacijom, to bi bio skandal", navela je Jungova.

Jungova je dodala da ne brine za budućnost festivala, jer će taj festival i njegovi dometi u oblasti savremene igre, nadživeti, kako je navela, i ministra Vukosavljevića i Vladana Vukosavljevića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво