Biti vojnik znači služiti opštem dobru

Vojska Srbije obeležava 23. aprila u znak sećanja na dan kada je 1815. godine, na praznik Cveti, podignut Drugi srpski ustanak za oslobođenje Srbije od Osmanske imperije. Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske svim pripadnicima oružanih snaga, uz poruku da je velika čast služiti otadžbini.

Povodom dana Vojske više od 180 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovano je za zasluge i revnosnu službu.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković uručio je zlatne i srebrne medalje kao izaslanik predsednika, a uručenju su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović.

"Radim u sistemu odbrane više od 32 godine, ali svakako je i stimulacija za zadatke koji nam predstoje u narednom periodu", ističe Brankica Potonja Kukić iz Uprave za strategijsko planiranje.

Potpukovnik Zoran Milinković iz Uprave vojne policije naveo je da im to priznanje izuzetno znači, kao znak priznanja za revnosnu službu koju su ispoljili prema ovoj vojsci.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su u protekloj godini u periodu velikih izazova pružili punu podršku jačanja mira, bezbednosti i stabilnosti u RS i čitavoj regionu, kazao je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije.

"Bez ikakve sumnje pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nastaviće kao i do sada sa profesionalnim i odgovornim izvršavanjem zadataka. U tome budite sigurni neće izostati ni pomoć naše države, kao što nije izostala i u prethodnih punih šest godina", rekao je Selaković.

Dan Vojske obeležen je i na aerodromu Batajnica, gde su bili postavljeni avioni "MiG-29", "Super Galeb G-4" i helikopteri "Mi-17", "Gama" i "Gazela".

Onaj ko izabere da postane vojnik, taj zavređuje posebno poštovanje, rekao je general major Duško Žarković, komandant RViPVO

"Jer biti pripadnik Vojske Srbije znači služiti opštem dobru, biti spreman na napore i odricanja radi odbrane i ostvarivanja najplemenitijih vrednosti", istakao je Žarković.

Položeni su i venci na Spomenik neznanom junaku na Avali i na Spomen-obeležje u Takovu. 

Svi zainteresovani na aerodromu Batajnica mogli su da pogledaju izložbu vazduhoplova, raketne i radarske tehnike, naoružanja i vojne opreme i letački program.

Godine 1815. 23. aprila podignut je Drugi srpski ustanak– prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво