Gradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti

U Kraljevu i Kragujevcu položen je kamen temeljac za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Kamen temeljac u naselju Ribnica kod Kraljeva položila je premijerka Ana Brnabić, a u Kragujevcu ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Premijerka je u naselju Ribnica kod Kraljeva položila kamen temeljac za izgradnju 200 stanova za pripadnike službi bezbednosti. Na lokaciji Voćareve livade, u neposrednoj blizini kasarne u Ribnici, biće izgrađene dve stambene zgrade od po 100 stanova.

Brnabićeva je podsetila na to da je zajedno sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem u februaru postavila kamen temeljac za stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju, dok danas započinje gradnja stanova u Kraljevu i Kragujevcu.

Najavila je da će 25. aprila biti objavljen tender za izvođača radova u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu, saopštila je Vlada Srbije.

"Na kraju ostaje da u prvoj fazi krenemo sa Beogradom i onda smo ispunili obećanje koje smo dali, odnosno da krećemo u veliki projekat izgradnje stanova za službe bezbednosti", dodala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, u prvoj fazi biće izgrađeno ukupno 8.022 stana.

"Posebno mi je drago da na ovaj način možemo da kažemo hvala svim pripadnicima službi bezbednosti u Republici Srbiji i u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva pravde. Ovo je najbolji način da se odužimo za svu žrtvu, ne samo njihovu, već i njihovih porodica", istakla je premijerka.

Ovaj projekat ćemo nastaviti onako kako smo i obećali, odnosno proširićemo drugu fazu na dodatne gradove širom Srbije, poručila je Brnabićeva i napomenula da je investicija u Kraljevu vredna 6,5 miliona evra.

Ministar Aleksandar Vulin je, polažući kamen temeljac u Kragujevcu, istakao da čovek koji je siguran, stabilan, zadovoljan i čija je porodica zbrinuta, daće sve od sebe i čuvaće svoju zemlju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Naglasio je da je gradnja stanova pokazatelj da država ceni svoje pripadnike bezbednosti i vodi računa ne samo o njima i njihovim životnim i radnim uslovima, već i o njihovim porodicama. 

"Svi naši pripadnici struktura bezbednosti čuvaju i brane našu zemlju i kada im država nešto ne da, ali ovo je način da pokažemo koliko ih cenimo, poštujemo i volimo. Kragujevac će biti bogatiji za 800 stanova i 800 porodica će biti zbrinuto ovde. Ponovio bih da nije reč o bilo kakvim socijalnim stanovima, jer su to stanovi građeni po najvišim standardima struke i profesije, a država i lokalna samouprava su tu da obezbede da cene budu prihvatljive i da budu daleko niže od tržiših", naglasio je Vulin.

Dodao je da je veoma ponosan na sve pripadnike službi bezbednosti, na njihov entuzijazam i rad.

Prema njegovim rečima, ovi stanovi su prilika da se pokaže da ponovo kao država stvaramo sistem i da se brine o ljudima od momenta kada postanu pripadnici sistema odbrane, preko školovanja i zaposlenja, lečenja, ali i kako žive oni i njihove porodice.

"Veoma sam zahvalan vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću što je pokrenuo ovu inicijativu, što je insistirao da bude sprovedena i što na taj način pokazuje da se vraćaju ona vremena kada je država brinula o ljudima koji brinu o njoj", poručio je Vulin dodajući da će stanovi biti gotovi tokom 2020. godine i da će cena kvadrata biti 430 evra bez PDV-a, a imajući u vidu da će za većinu porodica to biti prvi stan, moći će da izvrše povraćaj PDV-a.

Kamen temeljac za izgradnju stanova u kragujevačkom naselju Denino brdo, uz ministra odbrane položili su i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Govoreći o značaju ovog projekta za Kragujevac, gradonačelnik Nikolić je istakao da, iako je reč o urbanističkom izazovu, gradska uprava će obezbediti neophodnu infrastrukturu za to potpuno novo stambeno naselje koje će oživeti i doprineti razvoju tog dela grada.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan naglasio je da se stanovi za pripadnike snaga bezbednosti već grade u Nišu i Vranju, danas započinje i gradnja u Kragujevcu i Kraljevu, a u planu je da se uskoro raspišu tenderi za Sremsku Mitrovicu i Novi Sad.

Naveo je da je u planu osam hiljada stanova na više od 600.000 kvadrata za pripadnike snaga bezbednosti širom Srbije.

Poručnik Milan Čkonjović iz 250. raketne brigade za PVD na službi je u garnizonu Kragujevac i jedan je od zainteresovanih pripadnika Vojske Srbije za stanove na lokaciji Denino brdo u Kragujevcu.

"Već sedam godina sam podstanar, živim sa porodicom, suprugom i detetom. Zainteresovan sam za ovaj stan i veoma se radujem izgradnji, jer smatram da je ovaj projekat izuzetno važan za sve nas u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, zato što na jednostavniji i brži način i pod veoma povoljnijim uslovima možemo doći do stana", naglasio je Čkonjović.

Pripadnica MUP-a Miljana Isailović zaposlena je u Policijskoj upravi Kragujevac već 17 godina, takođe je među zainteresovanima za stanove koji će biti izgrađeni na ovoj lokaciji, naglašavajući da će i mnogim njenim kolegama koji rade taj ozbiljan i odgovoran posao to biti prilika da trajno reše stambeno pitanje.

Današnjem polaganju kamena temeljca u Kragujevcu prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić i komandant 250. raketne brigade za PVD, pukovnik Tiosav Janković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара