Novi spektrometar za Istraživačku stanicu "Petnica"

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je svečanom uručenju spektrometra Istraživačkoj stanici "Petnica", poručivši tom prilikom da je obrazovanje jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije.

Spektrometar – inovativni uređaj vredan 3,2 miliona dinara koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, pomoći će u razvoju znanja i talenata polaznika "Petnice", saopštila je Vlada Srbije.

Ana Brnabić je izrazila zahvalnost svim predstavnicima kompanija koje su prepoznale značaj ulaganja u nauku i obrazovanje, svim organizacijama civilnog društva i svim građanima koji su učestvovali u prikupljanju sredstava za uređaj koji će polaznicima "Petnice" omogućiti da naukom osvajaju svet.

Prema njenim rečima, godišnje će na tom uređaju raditi oko 400 mladih polaznika "Petnice", kao i stotinak učenika i studenata tokom specijalizovanih poseta.

"Nadam se da ćete vi i svi oni koji budu koristili ovaj uređaj ovu lekciju iz filantropije upamtiti i da ćete sutra, kao ljudi koji će donositi neke od najvažnijih korporativnih odluka, ali i odluka u okviru naučnih institucija odlučiti da dalje podržavate filantropiju", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je ulaganje u obrazovanje, modernu tehnologiju, a posebno u mlade inovatore, najvažnije, jer će upravo oni biti nosioci ekonomskog, društvenog i političkog napretka i razvoja Srbije u budućnosti.

Spektrometar je multifunkcionalni mobilni uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, a koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji i umetnosti.

Događaj je organizovan u okviru Projekta za unapređenje davanja, koji podržava Savet za filantropiju kojem predsedava premijerka Brnabić, Srpski filantropski forum, Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво