Dan sećanja na žrtve Holokausta

Obeležava se dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata. Ovaj dan posvećen je svim žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, ali pre svega grupi zatočenika logora Jasenovac koja je na današnji dan 1945. godine, krenula u proboj - od njih 1.075, preživelo je samo 127.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položio je venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu povodom obeležavanja nacionalnog Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma. 

Venac je položio i potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić, predstavnici Jevrejske zajednice, kao i pripadnici diplomatskog kora, prenosi Beoinfo. 

Vesić je istakao da se na današnji dan Srbija i Beograd sećaju zatočenika iz logora Jasenovac koji su pokušali da pobegnu iz poslednjeg logora smrti na teritoriji Evrope. 

"Nažalost, većina tih ljudi je izgubila život u tom pokušaju. Jasenovac je verovatno jedini logor koji nikada nije oslobođen. U znak sećanja na Jasenovac i pokušaj proboja obeležavamo današnji dan kao Dan sećanja na žrtve holokausta", rekao je između ostalog Vesić. 

Vesić je rekao da je izrada zakona o Starom sajmištu pri kraju i da se jedino na to čekalo.

"Kada se usvoji zakon o Starom sajmištu biće rešeno imovinsko pitanje, otkupićemo privatnu imovinu i krenućemo u konačnu realizaciju memorijalnog centra", rekao je Vesić.

Pored izgradnje memorijalnog centra, u planu je i izdradnja muzeja koja će biti posvećena žrtvama holokausta, što je već dogovoreno na nedavno održanom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Zakonom o državnim praznicima u Republici Srbiji, 22. april je ustanovljen kao Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Taj dan posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim usmrćivanjima tokom Drugog svetskog rata.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine kad je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Sistem koncentracionih logora "Jasenovac" predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu.

Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom). Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво