Prednosti i izazovi elektronske trgovine

S kojim problemima se susreću elektronski trgovci, kako započeti taj posao, smanjiti rizik poslovanja i kako u moru ponuda prepoznati pouzdan sajt za kupovinu, zatim kako Vlada Srbije podstiče i pomaže razvoj elektronske trgovine, neke su od tema o kojima se govorilo na najvećoj regionalnoj Konferenciji o elektronskom poslovanju i elektronskoj trgovini na Paliću.

Domaći proizvođači i prodavci softvera za elektronsku trgovinu kažu da srpski programeri, uglavnom okrenuti ka stranom tržištu, nisu zainteresovani da razvijaju i koriste domaće softvere.

"Naši programeri koriste strane softvere da bi otvorili internet prodavnice domaćim trgovcima i to je neko ograničenje i za naš softver kao i plasman našeg softvera u inostranstvo", kaže Milan Jović iz "Seltiko".

Jedna od primedbi e-trgovaca jeste i visoka cena isporuke malih pošiljki do 50 grama.

"Startna cena poštarine je nekih dve hiljade dinara pa naviše što znači neki proizvod koji je 20,40,50 grama a vrednosti dvadesetak, tridesetak dolara, u suštini ne može da se uklopi u tu cenu poštarine i nismo konkurentni sa time", ističe trgovac Milan Zavišić. 

U Poštama Srbije kažu da rade na rešavanju ovog problema, a malim i srednjim preduzećima nude pojednostavljenu uslugu izvoza robe – Post eksport.

"Omogućava znatno manji broj obrazaca i formalnosti koje su prethodno bile u opticaju, ali i jeftinije troškove izvoza. Na neki način smo kroz uslugu koju smo kreirali izbegli troškove špedicije i ona je u proseku iznosila četiri hiljade dinara", kaže direktorka funkcije usluga "Pošte Srbije" Bojana Nikolić.

Narodna banka uvodi i novo instant plaćanje za koje je dovoljan mobilni telefon ili tablet, aplikacija i QR kod. Prednost je što novac sa računa na račun stiže za nekoliko sekundi. Trgovac prvo račun ukuca u svoju trgovačku aplikaciju.

"Pokažem, generišem svoju trgovačku aplikaciju. Kupac dolazi i otvara svoju aplikaciju, svoje banke i jednostavno skenira taj QR kod. Samim tim se ta transakcija obavlja i završava", navodi Slobodan Arsić iz "Čip karda".

Vlada Srbije donela je akcioni plan sa raznovrsnim merama za razvoj elektronske trgovine.

"Podrazumevaće podsticajne mere za pošiljke, zatim za mentorsku podršku, rad sa e-trgovcima praktično znači kako da oni koji još uvek nisu prešli u sferu onlajn poslovanja kako da oni to učine, da otvore svoje veb šopove, a oni koji već posluju, prosto da to svoje poslovanje usavrše", navodi Nevena Parizanović, savetnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Konferencija je okupila brojne trgovce, stručnjake i eksperte koji su mogli da se upoznaju sa aktuelnim trendovima u oblasti e-poslovanja i mogućnostima da prikazana rešenja i iskustva primene u svom okruženju i unaprede svoje poslovanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се