Rođendan novog Avalskog tornja

Za nedelju dana biće tačno dve decenije od kako su NATO bombe porušile jedan od simbola prestonice – Avalski toranj. Od 2004. počelo je prikupljanje sredstava za njegovu obnovu i posle nekoliko godina gradnje Avalski toranj je ponovo ukrasio Beograd na današnji dan 2010.

Avalski toranj je izgrađen 1965. godine. Bio je ponos domaćeg graditeljstva i jedan od najlepših tornjeva u svetu.

U Nato bombardovanju, 29. aprila 1999, sravnjen je sa zemljom. Nekoliko godina kasnije počela je izgradnja novog – istog sa osnovom u obliku jednakostraničnog trogla koji simbolizuje srpski tronožac.

Dva metra viši od prethodnog, Beogradu je vraćen stari simbol u punom sjaju 21. aprila 2010. godine. Pre tri godine oko tornja dodati su mnogi sadržaji.

"Sportski tereni, igrališta, drvene kućice sa mostićima, veštačka stena, muzej Emisione tehnike. To je svakodnevno u funkciji, naravno pored tog divnog pogleda i osnovnog razloga zašto ljudi ovde stvaraju te lepe uspomene", rekla je Jelena Dimitrijević.

Pored programa na bini u podnožju tornja, svečanoj atmosferi doprineli su i vitezovi.

"Mi dočaravamo ovde, ne baš pravog srednjevekovnog viteza, nego ono što je u renesansi postao vitez, a to je pravi plemić odnosno čovek koga krase vrline kao što su čast i dostojanstvo", kaže Sava Grozdanov iz "Belih orlova“.

U vreme visoke tehnologije i elektronike, ima posla za umetničko kovanje.

"U našoj zemlji je kovanje gotovo zamrlo, kao i svuda, ali pronašlo je put da od onih upotrebnih oruđa na selu dođe do upotrebnih predmeta u našim kućama, do nameštaja i dekorativnih stvari", objasnio je kovač Marko Stojanović.

Oni najodvažniji spuštali su se sa vrha tornja. Među njima je Sofija Kujunddžić koja je rekla da je to bilo odlično iskustvo jer nema vetra. Inače, bavi se spasavanjem životinja iz, kako kaže, ekstremnih situacija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво