Pomoć države za dame sa "klikerom"

Kreativne, domišljate i uporne – češće završvaju fakultetete nego muškarci. Ipak, malo je žena koje se odvaže da se oprobaju u inovativnom preduzetništvu. Fond za inovacionu delatnost u prethodnih osam godina finansijski je podržao 352 projekta, tek 17 odsto njih bilo je sa potpisom žene.

Pejsmejker za pokrete koji podstiče pokretanje nogu i ruku osoba sa invaliditetom rezultat je desetogodišnjeg istraživanja. Aparat je od konkurencije upola jeftiniji, a napredniji.

"Preciznije aktiviramo mišice, što je kod šake vrlo važno, mi tačno gađamo određene strukture mišića i  naš uređaj je jednostavno rukovanje", kaže Lana Popović Maneski iz firme "3F Fit Fabrikando Faber".

Teslagram je jedinstven sistem sa neponovljivim bezbednosnim kodom do kojeg se došlo od ljuspica krila leptira.

"Te ljuspice smo praktično pretvorili u zaštitne elemente i oni mogu da se koriste kako za zaštitu novca, kartica, dokumenata, ključeva, koji ne mogu da se kopiraju. Za naš projektat su zainteresovani Kanadska nacionalna banka, nuklearna elektrana Krško i japanska kompanija Lip i Šnajder elektrik", navodi Marija Mitrović Dankulov iz Instituta za fiziku. 

Sve ljubiteljke visokih potpetica znaju koliko višečasovno nošenje može da bude naporno. Jelena Olson je našla rešenje.

"Naš izum je elegantna ergonomska cipela sa tanjim i fleksibilnim đonom na koji se dodaje uložak po meri korisnika i dodatno može brzo i lako da se menja visina i oblik štikle. Podrška nam mnogo znači jer ćemo narednih meseci izraditi prvu modnu kolekciju i možemo da je plasiramo na tržište", kaže Jelena Olson iz firme "Glass Slipper".

Država, uz finansijsku, ubuduće obećava i druge vidove podrške.

"Trudićemo se da dođe što više žena koje su uspešne u Evropi i svetu i promovišu svoje ideje i svoj put a pogotovo kako od jedne ideje da dođu do svog tržišta jer sigurno da je inovaciono preduzetnišvo nešto gde žene i devojke mogu da vide svoju budućnost u Srbiji", ističe Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

I lokalne samouprave bi trebalo da se više uključe kako bi pomoć stigla inovatorima u svim sredinama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи