Padobranci prikupljaju sredstva za ruski hram

Mnoge zgrade u Beogradu, poput Vlade, Patrijaršije, crkve Ružice na Kalemegdanu, projektovali su i gradili ruski arhitekti koji su u Srbiju pobegli posle Oktobarske revolucije. Ipak, ruski Hram Svete Trojice na Tašmajdanu, koji je počeo da se gradi ubrzo po njihovom dolasku, još je nedovršen i neoslikan. Zato je Udruženje boraca 63. padobranske brigade pokrenulo akciju prikupljanja novca za oslikavanje crkve.

Stara je gotovo vek. U njen temelj 1917. položen je grumen ruske zemlje. Tu se čuvaju ikone koje su Rusi poneli sa sobom bežeći posle Oktobarske revolucije. Ali njeni zidovi ni danas nisu oslikani.

"Između dva rata se ovde dosta skromno živelo što se tiče ruskih izbeglica. Posle 1945. takođe su nam bile malo skraćene mogućnosti finansiranja koje bismo mogli da uložimo u freskopisanje", kaže Vitalij Tarasjev, starešina ruske Crkve Svete Trojice.

U crkvi su do 1944. bile zastave Napoleonove i turske vojske – zaplenjene u bitkama. Tu je još šal carevića Romanova. U njoj je sahranjen i poslednji belogardejski general Petar Vrangel.

Iako je prvo sahranjen u Briselu, po njegovoj poslednjoj želji, prenet je u Srbiju. Crkva je oštećena i u noći bombardovanja RTS-a 1999. godine.

Veterani 63. padobranske brigade žele da pomognu u njenom oslikavanju.

"Motiv je bio kada se obeležavalo 180 godina diplomatskih odnosa Rusije i Srbije i kada smo bili pozvani kao gosti sa ruske strane u Hram Svetog Save i kada smo videli kako se to sve radi, onda smo počeli da razmišljamo kako da se uključimo", kaže Marko Zorica, veteran 63. padobranske brigade.

Novi zadatak za Muhina

I našli su način. Ideja je da umetnik Nikolaj Muhin, koji je oslikao Hram Hrista Spasitelja u Moskvi i sada radi mozaik u Hramu Svetog Save, oslika i Hram Svete Trojice.

Prikuplja se novac i materijal.

"Mogu da vam kažem da smo poželeli da vratimo zadužbinarstvo, na svoj način, da pokrenemo narod. Ovom pričom mi vraćamo zahvalnost", kaže Žarko Bošković, veteran 63. padobranske brigade.

"To me je podsetilo na one momente s početka prošlog veka kada je veliki broj Rusa došao u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i kada smo ovde naišli na najtopliji doček – da smo zaista zajedno, da smo dobrodošli i da možemo da se oslonimo na pomoć srpskog naroda", kaže starešina ruske Crkve Svete Trojice.

O potrebnoj sumi, veterani ne govore, jer je od novca, kažu, važniji cilj. Deo su prikupili, a do dovoljnog iznosa, računaju, stići će uz pomoć svih koji mogu da pomognu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво