Humor i humanost u Čivijaškoj republici

Da bi pružili nadu, vratili osmeh na lice i olakšali život svojim sugrađanima, Šapčani su organizovali manifestaciju "Ulica humanih Čivijaša". Samo od prodaje izloženih proizvoda u centru grada, prikupljeno je oko 150.000 dinara, a sva sredstva biće uplaćena na račun Fonda za lečenje dece obolele od retkih i teških bolesti.

Kada je saznala da joj dete ima redak genetski poremećaj, Katarina Ivanović prvo je prošla faze preispitivanja i prihvatanja a zatim odlučila da se bori i osnovala udruženje, "Da budemo svi jednaki". Za sve što radi, snagu joj daje dvoipogodišnja Nikolina.

"Deca sa smetnjama u razvoju su veliki borci i svi roditelji su veliki ratnici zbog svoje dece, jer oni zaslužuju da se borimo za njih. Decu sa smetnjama u razvoju treba prihvatiti u društvu. Ja sam nekada mislila da ću svoje dete učiti o svetu, a danas svet učim o svom detetu", rekla je Katarina Ivanović osnivač udruženja "Da budemo svi jednaki".

Predstavnici šabačkih škola i udruženja prodavali su bedževe, unikatne kutije i korpe i svojim sugrađanima poslali poruke podrške, ljubavi i solidarnosti.

"Došli smo da se igramo, da se družimo i da pokažemo celom svetu da su sva deca ista", istakla je Sara Stošić, učenica šabačke škole.

Učenica Slavica Koprić dodala je da se nada da će ova manifestacija prerasti u tradiciju. 

Pored humora po kojem su prepoznatljivi, stanovnici Čivijaške republike pokazali su i svoju humanu stranu.

"Veliki broj ljudi dobrog i humanog srca učinili su da Gospodar Jevremova ulica u Šapcu bude srce Čivijaške republike i da svi zajedno damo doprinos i pomognemo našim najmlađim sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija u ovom trenutku", rekao je Srđan Mitrašinović, direktor Turističke organizacije grada Šapca.

"Ulica humanih Čivijaša" je najmlađa, 35. manifestacija u kalendaru Turističke organizacije grada Šapca. Pored muzičkih i plesnih grupa, svoj doprinos danu solidarnosti, dali su i ugostitelji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 21. apr 2019, 22:52) - anonymous [neregistrovani]

Zaista lepo i korisno za

citavo drustvo. Primite nase srdacne cestitke i svu nasu misleonu i solidarnu energiju za nastavak rada, jer nije sve lako, ali lakse je u zajednici.