Loznica, stanovi za 30 izbegličkih porodica

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić svečano je u Loznici uručio ključeve za 30 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske.

Tanja Krajšnik je sa mužem Duškom i tada trogodišnjom ćerkom Majom izbegla iz Zenice 1992. godine. U Srbiji je rodila i sina Marka. Danas, posle pola života u izbegličkom stažu, tuđim kućama, i pod kirijom, za njenu porodicu i nju počinje novi život.

"Najpre smo živeli u Novom Sadu, pa kod rođaka u Šapcu, da bi poslednjih dvadeset godina Loznica postala naš novi dom. Imali smo sreće, u Loznici smo promenili samo četiri stana. Iskreno sam zahvalna i srećna što ćemo posle 27 godina izbeglištva konačno imati svoj krov nad glavom", kaže Tanja.

Porodice koje su dobile stanove u prvih šest meseci plaćaće zakup, a nakon toga imaće mogućnost za kupovinu na 25 godina.

U Loznici je počela gradnja još jedne, a do kraja godine počeće i radovi na izgradnji treće zgrade takvog tipa, nakon čega će, samo u tom gradu, stambeno pitanje rešiti 120 izbegličkih porodica. Ključeve za prvih 30 stanova, porodicama je uručio potpredsednik Vlade.

"Izbegla lica sa prostora bivše Jugoslavije, posle više od 20 godina izbeglištva, zaslužuju sigurnost i povratak dostojanstva i u tom smislu rešavanje izbegličkog pitanja predstavlja najvažniju moralnu obavezu države i međunarodne zajednice", rekao je Dačić prilikom uručenja ključeva. 

Naveo je da je to obaveza koju Srbija, zajedno sa međunarodnim partnerima, dosledno i odgovorno ispunjava i, što je važnije, postiže značajne rezultate.

Dačić je rekao da se stanovi za izbeglice grade na više od 40 lokacija širom Srbije, u Nišu, Novom Sadu, Staroj Pazovi i drugim mestima, a uskoro će biti gotove zgrade u Negotinu i Kladovu.

Do sada je krov nad glavom dobilo više od tri hiljade porodica, a do kraja programa stambeno će biti zbrinuto više od sedam hiljada. 

Izgradnja stanova deo je Regionalnog stambenog programa koje finansira Komesarijat za izbeglice, UNHCR i donatori.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара