Posmrtni ostaci Mirjane Marković položeni u Požarevcu

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je u porodičnu grobnicu pored njenog supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije.

Urna je stigla iz Rusije, gde je udovica nekadašnjeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića provela poslednjih 15 godina života.

Ispod lipe u dvorištu porodične kuće Miloševića u Nemanjinoj 41 u Požarevcu, od Mire Marković oprostili su se njeni nekadašnji saradnici, prijatelji i poštovaoci.

"Bilo je čast živeti u vremenu sa osobom, sa čovekom koji se zvao Mira Marković i koja je imala svoja uverenja. Ta uvernja se nekome mogu svideti ili ne svideti, ali u vremenu u kome nas ubeđuju da je najveća sreća imati puni frižider, mi moramo sa punim poštovanjem da se odnosimo prema onima koji su svoja uverenja predočili svima nama na hiljadu strana", rekao je Momir Bulatović.

Milovan Bojić poručio je da će "istina svakog dana u budućem vremenu samo uvećavati značaj i slavu" Mire Marković i Slobodana Miloševića.

"Ovo će dvorište biti pretesno za mimohode onih koji drže do sebe, do svoje slobode i dostojanstva. Koji cene vašu žrtvu za otadžbinu", rekao je Bojić.

Pročitano je i pismo ćerke Mire Marković, Marije Milošević, u kome je opraštajući se od majke poručila da ona i njen brat Marko više nikada neće doći u Srbiju.

Mirjana Marković sahranjena je po pravoslavnim običajima, opelo je služio sveštenik Braničevske eparhije.

Urna je u grob spuštena uz zvuke melodije "Podmoskovske večeri".

Polaganju urne prisustvovli su i visoki funkcioneri SPS-a: Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović, Vladan Zagrađanin i Đorđe Čabarkapa. Oni su položili venac koji je poslao predsednik partije Ivica Dačić. 

Pre polaganja posmrtnih ostataka, u Požarevcu je održana komemoracija na kojoj su govorili nekadašnji saradnici i prijatelji Mirjane Marković, Uroš Šuvaković i Dragan Kostić. 

Mirjana Marković, koja je bila predsednica JUL-a i profesor na fakultetu, preminula je u nedelju, u 77. godini u Moskvi.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 21. apr 2019, 03:31) - Милош [neregistrovani]

Искрено саучешће!

Нека је твоја земља лака, и нека је твоја слава вечна! Моје саучешће породици, и са вама делим бескрајну бол и тугу

(nedelja, 21. apr 2019, 02:23) - anonymous [neregistrovani]

Bezboznik

Nema krsta vec samo petokrake sto znaci da je bila komunista ( na sta je naravno imala pravo) I nije bila pobozna. Zasto onda svestenik I opelo ?
Nemojte ljudi zaboraviti devedesete I Kako su JULovci harali zemljom u skupim automobilima a obican narod ili ratovao ili gladovao, dok je Marko skupljao “voce “ za diskoteku. Zasluzuje da bude sahranjena u avliji.

(subota, 20. apr 2019, 23:14) - anonymous [neregistrovani]

"Heroji"

Za nekog da,za nekog ne.

(subota, 20. apr 2019, 21:56) - anonymous [neregistrovani]

Pocivajte

u vecnom miru zajedno, nasi heroji.