Prvo monašenje od pogroma u manastiru Svetih Arhangela

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena obavljeno je prvo monašenje posle 2004. godine, kada je ovaj manastir potpuno uništen.

U prisustvu nekoliko desetina vernika, episkop raško-prizrenski Teodosije zamonašio je iskušenika Ratka Mićovića, koji je dobio monaško ime Vasilije.

Episkop Teodosije je u besedi istakao da je manastir prošao kroz veliko stradanje, ali da se obnavlja i da je monah Vasilije ovde našao svoj put ka spasenju.

"Sa obnovom ove svetinje, sa obnovom ovoga bratstva, Bogoslovije u Prizrenu, života na Kosovu i Metohiji, mi stojimo pred Gospodom. Gospod će nas osnažiti i ohrabriti, jer molitve Svetih su sa nama", rekao je episkop Teodosije, koji je preneo pozdrave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, koji su poslali iskušenika Ratka na Kosovo.

Iguman Manastira Svetih Arhangela Mihailo Tošić, priredio je monašku trpezu za sve goste u manastiru i zahvalio episkopu Teodosiju i svima koji podržavaju obnovu Svetih Arhangela.

Novi monah Vasilije zamonašen je uoči Lazareve Subote, prazniku kom je posvećena mala kapela u manastiru.

U proteklom periodu, započeta je i obustavljena obnova crkve Svetog Nikole.

Njenim završetkom stvorili bi se uslovi za potpunu obnovu ove značajne svetinje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи