Opasan pas mora biti na povocu i sa korpom

Pas rotvajler juče je u Sremskim Karlovcima napao dvojicu dečaka. Teže je povređen 16-godišnjak koga je pas ujeo za potkolenicu, dok je drugi dečak zadobio ogrebotine. Policija će protiv vlasnika psa podneti krivičnu prijavu za izazivanje opšte opasnosti. Ovo je drugi napad psa za manje od dva meseca. Zašto se to tako često dešava, zašto vlasnici nisu odgovorniji i rade li nadležni svoj posao?

Komšijski rotvajler povredio je dvojicu dečaka u Sremskim Karlovcima, a pre manje od dva meseca jedna žena preminula je posle napada staforda. Skoro svake godine beleže se i napadi terijera. Za ove rase većina građana zna da mogu da budu opasni. Ipak, preciznog registra nema.

"Poseban registar opasnih pasa kao takav ne postoji. Već postoji centralna baza podataka koju vodi Uprava za veterinu i u toj centralnoj bazi nalazi se registar svih vakcinisanih i mikročipovanih pasa poznatih vlasnika. Pored podataka o vlasniku psa stoji jasno i koja je rasa psa u pitanju. A time se vidi i da li spada u grupu opasnih ili ne", kažu u Upravi za veterinu.

Ipak, striktna pravila držanja takvih ljubimaca postoje. Opasan pas mora biti na povocu i sa korpom. Zbog nepoštovanja tog propisa komunalna policija u Beogradu prošle godine postupala je 667 puta, 80 odsto po prijavi građana. 

"Umnogome nam znače prijave sugrađana da nam preciziraju koje su to lokacije i koje je to vreme kada se takvi psi u pratnji vlasnika šetaju, jer bitno nam je kad stigne prijava za određenu situaciju, mi i da najbrže stignemo, na primer u roku od 15, 20 minuta, vrlo se često dešava da mi to ne možemo da zateknemo", ističe Nenad Lakić, šef operativnog centra komunalne policije.

Ako su opasni psi smešteni u dvorištu, mora postojati ograda, vrata moraju biti zaključana, ali i na njima mora da stoji oznaka "OPASAN PAS". I svi moraju biti mikročipovani i vakcinisani.

"U najvećem broju slučajeva to što napada pas koji je eventualno te rase opasan, zapravo je učinak čoveka, upravo to vaspitanje i način držanja. Veoma je bitno obezbediti dobrobit životinji i držati je u skladu sa uslovima koji nalaže rasa, držati je kao dobar domaćin", navode u Udruženju za zaštitu životinja.

Za neodgovorne vlasnike Zakonom o dobrobiti životinja predviđene su kazne – od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, od 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnike i od 100.000 do 1.000.000 dinara kazna za pravno lice.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво