Vampir na poslu – šef ili kolega koji se hrani vašom dušom

Ne napadaju noću. Ne piju krv. Nemaju dvorac u Transilvaniji kao Vlad Cepeš. Vrebaju i danju. Crpu životnu radost i energiju. Žive sa vama u kancelariji. Nečija nemoć je njihova moć.

Tipovi emocionalnih vampira

Emocionalnog vampira tipa žrtve prepoznajemo po retorici. Rečenice započinje sa: "Jadan ja", "Teško meni" ili "Niko me ne razume". Oni stalno glume žrtvu, jadnu i nesrećnu. Ako im se ponudi rešenje problema, uvek će u njihovom odgovoru biti neki teški uslov, neko "ali", zbog koga ništa ne preduzimaju.

Vampiri tzv. kontrolori uvek najbolje znaju šta i kako treba da se radi. Imaju opsesivnu potrebu da kontrolišu druge, da nametnu svoje mišljenje i ponašanje – oni su diktatori koji stalno govore da nešto treba i da nešto mora. Onima čije emocije i ponašanje nisu u skladu s njihovim očekivanjima teško se svete.

Među najgore vampire spadaju narcisoidne osobe. Smatraju da su bolji i uspešniji od drugih i čeznu za pažnjom i divljenjem, nisu u stanju da nekoga bezuslovno vole. Hvališu se svojim realnim ili zamišljenim postignućima, pa ih često prepoznajemo kao megalomane. Slični su emocionalni vampiri tipa "dramski glumci", koji imaju stalnu potrebu za pažnjom. Teatralni su i skloni da izmišljaju scenarije. Žive da bi dobili pažnju i priznanje, a njihova opsesija je da izgledaju dobro i privlačno. Drugi, naravno, treba da potvrde njihovo očekivanje i da ih stave u centar sveta. 

Vampir paranoidnog tipa živi po pravilima za koja veruje da su nepromenjiva i očekuje da se i svi drugi ponašaju u skladu s njihovim pravilima. Žrtvi nude osećanje sigurnosti sve dok je ne pridobiju, a onda je uvlače u mrežu svog ispitivanja i isleđivanja.

Profinjeni predatori su tip vampira koji za žrtve biraju osobe za koje znaju da im neće uzvratiti istom merom. Za predatore cilj opravdava sredstvo, a pravila koja vrede za druge ne vrede za njih. Ne zanimaju ih tuđe granice na putu do cilja. Ne prihvataju "ne" kao odgovor. Smatraju da su uvek u pravu. Ako im se neko suprotstavi, dobijaju napad besa

Emocionalni vampiri nisu gnjavatori koji zapitkuju. Nisu dosadni poput komaraca koji zuje oko uha kad legnete da spavate. Njih lako možete da se rešite. Emocionalnih vampira ne možete. Oni su se, poput udava, čvrsto uhvatili za žrtvu i natenane joj isisavaju energiju. Manipulišu i uvlače druge u svoju mrežu "igranja igara".

Katarina koja stalno kuka kako previše radi, a malo je plaćena, pritom ne obavlja svoj posao kako treba. Ona je mučenica savremenog doba, a stalno izbegava da prihvati odgovornost.

Vladimir koji u kancelariji priča o svojim privatnim problemima, kao da ih niko drugi nema. Zbog toga često traži da izađe ranije sa posla. Kolege mu izlaze u susret, ne shatajući da su upale u njegovu zamku.

Marina nikada ne želi da radi vikendom (iako svi rade ponekad). Njena potreba je iznad potrebe drugog da taj vikend provede sa porodicom. Ona se ne obazire na primedbe da drugima to smeta. Ona "hejtuje" sve što ostali rade i u stanju je da svojom negativnošću kontaminira radno okruženje.

Kada je Branko makar i malo prehlađen, to predstavlja kao nešto neizlečivo sa čime se nijedna osoba ranije nije suočila. On pati kao niko nikada. Stalno ga boli glava, stomak, noga. Izmišlja, a traži potvrdu okoline da se samo njemu to desilo. 

Katarina, Vladimir, Marina i Branko mogu biti vaš kolega ili šef. Zbog toga se ljudi ustručavaju da reaguju, brinući se za svoj položaj ili imidž na poslu. 

Psiholog Mirjana Vuksanović objašnjava za RTS da su to osobe koje ne vide druge ljude kao osobe koje imaju svoje potrebe, već kao objekte na kojima prazne svoje frustracije. Onaj kolega koji se odupre takvom uticaju više neće biti interesantan emocionalnom vampiru pa će on ubrzo naći drugu žrtvu.

Kako prepoznati emocionalne vampire? Kakvo ponašanje ih karakteriše?

Ne možemo da kažemo da postoji samo jedan oblik emocionalnog vampirizma i da postoji tipičan psihološki profil emocionalnog vampira. Neki previše pričaju o sebi i ne obraćaju pažnju na druge, pričaju samo o problemima, nesrećama i bolestima... Drugi stalno nešto kritikuju i umanjuju zasluge, uspehe i dobre osobine drugih, dižući svoje zasluge i svoj rad.

Emocionalni vampiri ne vode računa o tuđim potrebama i osećanjima. Njima ne trebaju sagovornici – oni traže slušaoce koji će potvrđivati njihove reči. Često su toliko obuzeti neprijatnim i teškim osećanjima i temama da, čak i kad ništa ne rade i ne govore, njihovo tmurno raspoloženje i negativnost prosto "isijavaju".

Kakav je njihov mehanizam delovanja? Šta ih motiviše?

Emocionalni vampiri su manipulativne osobe, narcisi željni pažnje, koji sebe postavljaju u centar sveta. Sličan je mehanizam kod onih koji vas zarobe svojom kuknjavom i slabošću, koji manipulišu vašim osećanjem krivice jer nećete ni da ih saslušate. Pasivnost i nesnađenost žrtve deluju kao potkrepljenje na ponašanje emocionalnog vampira.

U čemu leži njihova moć, koliko su opasni?

Njihova moć leži u nemoći žrtve da se odupre. Emocionalni vampiri izvlače energiju iz žrtve, oni samo uzimaju, a ništa ne daju zauzvrat. Vrlo su opasni, izazivaju loše emocije, poremećaje raspoloženja, anksioznost ili depresivnost, umor i nesposobnost žrtve da se odupre. Umesto proaktivnog, žrtva postaje pasivno reaktivno biće. Produženo ovakvo stanje može da dovede do psihosomatskih poremećaja i bolesti.

Kako im "oduzeti" tu moć, tj. učiniti ih nemoćnim? 

Moram reći nešto što se mnogima neće dopasti: svaki odnos čine bar dve strane. Ako mi ne prihvatimo emocionalne ucene, ako ne prihvatimo ulogu žrtve, emocionalni vampiri će izgubiti svoju moć. Ima osoba kojima uloga žrtve lepo legne, tako da se zapitamo da li su i one, zapravo, jedna vrsta emocionalnih vampira. Naravno, ovo se nikako ne može odnositi na većinu žrtava emocionalnih vampira.  

Jesu li emocionalni vampiri svesni svojih postupaka?

Oni često nisu svesni svojih postupaka, ili bar nisu uvek svesni posledica koje njihovi postupci ostavljaju na njihove žrtve. Većini emocionalnih vampira nedostaje empatija, nedovoljno je razvijene socijalna i emocionalna inteligencija. Teško se menjaju jer ne uče iz iskustva. Manji deo emocionalnih vampira možemo klasifikovati kao psihopate, ljude koji se vode principom zadovoljstva, bez moralnosti i savesti.

Mogu li oni biti uspešni u firmi? Ima li ih i na vrhu piramide?

Emocionalnih vampira, nažalost, ima i u vrhu piramide. Uglavnom na taj vrh nisu dospeli zbog svog rada i znanja – postavljeni su u zamenu za odanost. Takve osobe će uvek biti snishodljive u odnosu na one koji su iznad njih, koji su jači i moćniji. Njihova psihopatska priroda će se pokazati u odnosu sa slabijima i nižima u hijerarhiji. Na njih viču, vređaju ih i ponižavaju ili im "smeštaju", pogotovo onima za koje potajno misle da su bolji od njih i u ljudskom i u stručnom pogledu. Moć i uspeh u firmi ovih osoba trajaće dok traje podrška onh koji su ih postavili.

Kako se izboriti sa njima? Šta raditi u situaciji kada šef ima karakteristike emocionalnog vampira?

Opasno je ako osete da im se ne možete odupreti. Oni su najjači sa slabima. Njima se suprotstavljate tako što se aserativno zauzimate za sebe – na agresiju ne uzvraćate agresijom ili povlačenjem, već mu dajete do znanja, više stavom, nego rečima, da nećete da dozvolite da vam nametne ulogu žrtve, da ste svesni svoje vrednosti, da ste sigurni u sebe i samopouzdani.

Moramo reći da, nažalost, nije mnogo osoba u stanju da zauzme ovakav stav, jer mnogi imaju makar prikrivenu sumnju u svoju vrednost i svoju sposobnost. Ukratko, jačajte svoje kapacitete i kompetencije, pa ćete ojačati i svoju poziciju. Važno je da se postave granice vampiru i njegovom ponašanju.

Da li je takvo ponašanje mobing?

Ponašanje emocionalnih vampira na poslu, prema kolegama sa kojima rade, možemo da svrstamo u emocionalni mobing, koji je često vrlo teško dokazati. Osobe koje sprovode mobing – moberi su, prema opisu psihijatra M. F. Irigojena, osobe koje su opterećene psihozama i depresijama, koje vrlo često nose traume žrtava iz detinjstva. Odrasli bez ljubavi, izloženi maltretiranju i podsmehu u detinjstvu, nisu se naučili drugačijem ponašanju. Prema naučenom modelu ponašaju se i prema drugima. Oni imaju neprijateljski stav i prema svome i prema tuđem životu. Osećaju se stalno ugroženim zbog osoba za koje misle da su sposobnije i pametnije (a što je uglavnom tačno), i prema tim osobama usmeravaju patološku ljubomoru.

Šta raditi u situaciji kada nemate podršku kolega na poslu?

Danas, nažalost, manje nego ikada pre možemo da očekujemo podršku od strane kolega kad imamo problem na poslu, pogotovo kad se radi o lošoj komunikaciji sa nadređenim i kad se radi o mobingu. Moramo da se oslonimo na sopstvene snage i da znamo da emocionalni vampiri, ma kome tipu pripadali, nisu snažni i da njihova snaga leži u našoj nesigurnosti.

U strahu za svoj položaj i za svoj posao, kolege "neće da se mešaju" ili se prave da ne vide da imate problem. Često će se i sami pridružiti moberu da bi osigurali svoju poziciju i da bi se umilili šefu. Mobing baš zato tako dobro uspeva, jer imate ogromnu grupu tzv. posmatrača, koji svojim nečinjenjem u smislu suprotstavljanja moberu i izostankom podrške kolegi, zapravo podržavaju moberovo ponašanje. Ovde važi narodna izreka o tome da je ćutanje odobravanje.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 28. apr 2019, 16:00) - Александра [neregistrovani]

Веома добар коментар

Надам се да ће наше друштво ускоро да схвати каква је ово опасност и да ако неко има нарцистички поремећај личности не говоримо само о некоме ко је арогантан и "пун себе" већ управо празан и зато сиса крв свима око себе. Тај, патолошки нарциста није то само на послу, он/она је то и код куће и на сваком месту на ком се нађе, само што увек носи одговарајућу маску, у складу са околностима, што значи да зна шта ради...
Дуга тема, много тога што треба да се објасни и изложи, али надам се да смо на путу да то урадимо, с обзиром да је неко ипак начео разговор о овом стању.
Ја сам управо раскинула веридбу са особом за коју сам на крају схватила да има НПД (нарцистички поремећај личности) и чека ме дуг дуг, дуг опоравак. Сви који се носе с овим проблемом немају другог излаза осим одласка, осим потпуног прекида контакта, а ако се ради о послу, то је заиста веома тешко и надам се и молим да ће наше друштво што пре увидети овај проблем и обезбедити одговарајућу терапију за жртве.
Поздрав и свако добро свима.

(subota, 20. apr 2019, 23:53) - anonymous [neregistrovani]

xxxxxxx

Neverovatno. Kad bolje razmislim ,ipak sam ja dobro prošla kroz mrežu mobinga .. Grozim se kad pomislim kroz kakav pakao ljudi prolaze da bi zaradili koru hleba ... Ljudi su najveće životinje !!!!

(subota, 20. apr 2019, 21:54) - anonymous [neregistrovani]

Vampiri pobedjuju

Moja zivotna saputnica radi u uglednoj drzavnoj firmi okruzena vampirima svih navedenih kategorija.Zastupljeni su na svim hijerarhijskim nivoima od kurira do sefova.Svakodnevno slusam price iz vampirskih radionica I zakljucujem da zivimo u losim vremenima u kojima je opasno I nepozeljno biti normalan.

(subota, 20. apr 2019, 21:52) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Nemačka izreka:

Šta će ti neprijatelji,imaš kolege!

(subota, 20. apr 2019, 17:24) - anonymousLP [neregistrovani]

Hvala za tekst

Kakav horor! Okruzena sam vampirima! A, po ovom clanku i sama sam malo vampir, zato sto ima perioda kada se zalim (ali, takva je realnost oko nas, nazalost) ali zahvlana sam za ovaj tekst. Trudicu se da ne kukumaucim vise, da budem sto je manje moguce nalik tim vampirima!

(subota, 20. apr 2019, 16:16) - anonymous [neregistrovani]

Konačno

Jedan konkretan tekst, koncizan i jasan.... Pišite više ovakvih tekstova o svakodnevnim problemima, ima ih na svakom koraku...
Bravo!

(subota, 20. apr 2019, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

Популарна психологија

Када би људско понашање на послу могло да се објасни у једном новинском чланку не би нам били потребни ни психолози, ни социолози, биолози, економисти... То би била велика уштеда за човечанство.

(subota, 20. apr 2019, 13:03) - anonymous [neregistrovani]

Једна напомена

Није могуће поставити се према нарцистичком поремећају личности тако да прођете неоштећени на дуже стазе. Поготову ако имају подршку од оних који их прихватају. Брак, дружење, колегијалност са таквом особом није могућа а да не будете увучени у несносне интриге.

Имати нарциса поред себе је исто што и имати тајну службу која не само да испитује ваш живот него и ваше емотивно стање.

Супротстављање у стилу "ради шта год хоћеш не тичу ме се твоје играрије" је само локалног карактера. Овакве особе иду унаоколо и сплеткаре, увлаче остале људе око вас, причају о вама приче, једној особи говоре једно другој друго и врло често ћете бити у ситуацији да вас неко приморава нешто да урадите јер сте ви "криви" за нешто што никакве везе са вама нема.

Једини излаз је да одете из те средине. На дуже стазе ма колико мислите да сте јаки ћете се дебело испатити неретко са трајнијим последицама. Ове особе када их на крају разоткријете и постанете свесни свега што раде могу само у вама да изазову бес и срџбу. А то вам никако не треба јер ћете онда то само да преносите унаоколо. Са друге стране то понашање је врло провокативно јер такве особе испитују границе. Шта вам треба да вас неко на послу непрестано провоцира рачунајући на то да нећете да одреагујете? Ко још за себе може да гарантује да након некон периода таквог суочавања неће да пукне.

Нико.

(subota, 20. apr 2019, 12:09) - anonymous [neregistrovani]

Kako pomoci da se ta osoba promeni.

Iz vaseg teksta prepoznajem osobu iz blize okoline.Ne zelim da je povrediti,popustam,ne suprostavljam se.Osecam da sam na kraju zivaca.

(subota, 20. apr 2019, 10:14) - Silverspurs84 [neregistrovani]

Emocionalni vampiri

Najgora sorta ljudi! Svaki dan ih viđam na poslu i što je najtragičnije mnogima uspeva da ostvare svoj cilj sa tim svojim fazonima.

Tipovi emocionalnih vampira

Emocionalnog vampira tipa žrtve prepoznajemo po retorici. Rečenice započinje sa: "Jadan ja", "Teško meni" ili "Niko me ne razume". Oni stalno glume žrtvu, jadnu i nesrećnu. Ako im se ponudi rešenje problema, uvek će u njihovom odgovoru biti neki teški uslov, neko "ali", zbog koga ništa ne preduzimaju.

Vampiri tzv. kontrolori uvek najbolje znaju šta i kako treba da se radi. Imaju opsesivnu potrebu da kontrolišu druge, da nametnu svoje mišljenje i ponašanje – oni su diktatori koji stalno govore da nešto treba i da nešto mora. Onima čije emocije i ponašanje nisu u skladu s njihovim očekivanjima teško se svete.

Među najgore vampire spadaju narcisoidne osobe. Smatraju da su bolji i uspešniji od drugih i čeznu za pažnjom i divljenjem, nisu u stanju da nekoga bezuslovno vole. Hvališu se svojim realnim ili zamišljenim postignućima, pa ih često prepoznajemo kao megalomane. Slični su emocionalni vampiri tipa "dramski glumci", koji imaju stalnu potrebu za pažnjom. Teatralni su i skloni da izmišljaju scenarije. Žive da bi dobili pažnju i priznanje, a njihova opsesija je da izgledaju dobro i privlačno. Drugi, naravno, treba da potvrde njihovo očekivanje i da ih stave u centar sveta. 

Vampir paranoidnog tipa živi po pravilima za koja veruje da su nepromenjiva i očekuje da se i svi drugi ponašaju u skladu s njihovim pravilima. Žrtvi nude osećanje sigurnosti sve dok je ne pridobiju, a onda je uvlače u mrežu svog ispitivanja i isleđivanja.

Profinjeni predatori su tip vampira koji za žrtve biraju osobe za koje znaju da im neće uzvratiti istom merom. Za predatore cilj opravdava sredstvo, a pravila koja vrede za druge ne vrede za njih. Ne zanimaju ih tuđe granice na putu do cilja. Ne prihvataju "ne" kao odgovor. Smatraju da su uvek u pravu. Ako im se neko suprotstavi, dobijaju napad besa