Jevreji proslavljaju Pashu

Jevreji širom sveta započinju proslavljanje Pashe, ili Pesaha, istorijskog praznika u spomen spasenja tog naroda od egipatskog ropstva. Naziva se još i praznik proleća i praznik beskvasnog hleba. Smatra se najstarijim praznikom.

Večernjom molitvom u sinagogama, kao i tradicionalnom večerom "Seder pesah" vernici će obeležiti početak jednog od najznačajnijih jevrejskih praznika.

Pesah obeležava oslobađanje jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva pre više od 3.300 godina, prelazak preko Crvenog mora pod vođstvom Mojsija, i dolazak u obećanu zemlju. Pripreme za Pesah traju više od nedelju dana.

Kuće se čiste od podruma do tavana od svih tragova fermentisane hrane sa kvascem. I posuđe se iskuvava, u bogatim kućama koristi posebno samo za ovaj praznik.

Pesah se slavi osam dana. Prvo veče, posle molitve sa zalaskom sunca, u krugu porodice, počinje tradicionalna svečana večera, sa dubokom porukom i simbolikom – beskvasni hleb ili maces, živinsko pečenje, jaje, voće, salata kao i gorke trave koje podsećaju na težak život u egipatskom ropstvu.

Tu je i posuda sa slanom vodom kao sećanje na suze Izraelaca.

Običaj je i da se za vreme večere vrata od kuće ostavljaju otvorena, kao znak dobrodošlice svakom dobronamernom putniku.

broj komentara 0 pošalji komentar