Veliki petak za katolike i protestante

Hrišćani koji Uskrs proslavljaju u nedelju, 21. aprila, obeležavaju Veliki petak, dan stradanja i smrti Isusa Hrista. Učenici osnovnih i srednjih škola u Vojvodini na uskršnjem raspustu su od danas do petka, 3. maja. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar održaće službu u 15 sati u Crkvi Krista kralja u Krunskoj, a potom od 18 sati i u Crkvi Svetog Antuna u Bregalničkoj ulici.

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista.

Dan kada je na krstu stradao Isus Hristos iz Nazareta, Bog i čovek, najtužniji je dan u hrišćanstvu.

Voljno izabravši smrt, sin Božji je svojom žrtvom dao dar onima koji će verovati. Isus je pokazao i dokazao vrednosti života svakog ljudskog bića.

Za katoličke vernike, Veliki petak je dan posta i nemrsa, što potvrđuju svedočanstva iz drugog veka. To je jedini dan u godini kada nema svete mise, ali se u crkvama posle podne čita Križni put – odnosno put stradanja Hristovog.

Održava se i posebna spomen-molitva – muke Gospodnje. Sledi klanjanje Svetom krstu, molitva vernika i pričešćivanje. Ne zvone zvona, nema sviranja ni pevanja.

Katolička crkva na Veliki petak posebno spominje umiruće, stare i bolesne.

broj komentara 0 pošalji komentar