IT karavan za veću bezbednost osnovaca na internetu

U sportskom centru "Šumice" svečano otvoren je četvrti IT karavan koji Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi u sklopu kampanje "Bezbednost dece na internetu". Ove godine karavan će obići pet gradova u Srbiji, a učestvovaće 2.000 učenika iz 25 osnovnih škola.

Naziv ovogodišnjeg karavana je "Faca interneta", a priliku da postanu najveće face interneta imali su učenici iz pet beogradskih škola učešćem u kvizu znanja.

Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija navodi da će deca kroz kviz imati priliku da pokažu svoje znanje o savremenim tehnologijama i bezbednosti na internetu.

"Ove godine zamišljeno je da se deca kroz kviz takmiče i pokažu šta su svih ovih godina naučila, koliko su napredovala zajedno sa nama, pre svega u prevenciji ali i u edukaciji o bezbednosti na internetu i o mogućnostima savremenih tehnologija", objašnjava Matićeva.

Brankica Sebastijanović, glumica navodi da je jako bitno posvetiti pažnju ovoj temi jer se deci na internetu nude sadržaji neprimerni njihovim godinama.

"Mislim da je jako bitno da posvetimo pažnju ovoj temi jer se deci na internetu nudi svašta a oni nemaju dovoljno zrelosti da procene šta je dobro a šta nije. Naravno mi ističemo da internet može da bude i koristan i da treba da se koristi i da ga i mi koristimo ali da postoje neke stvari koje su loše na internetu o kojim bi trebalo da vode računa", objašnjava Sebastijanovićeva. 

Kviz se sastojao iz pitanja o digitalnim tehnologijama i digitalnoj bezbednosti, ali i iz rundi motoričkih igara, u kojima su se oprobali i voditelji. Posle uzbudljivog i neizvesnog nadmetanja, rezultat je pokazao da su naveće "Face interneta" na beogradskom takmičenju učenici iz OŠ "Drinka Pavlović". 

Dženana Rudonja iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu navodi da je takmičenje pokazalo da deca mnogo znaju o internetu.

"Svakako da su deca korak ispred nas i jako puno znaju o internetu. Naša uloga pre svega je da pratimo njih na njihovom putu kako bi taj put bio bezbedan", navodi Rudonja.

Milena Pantić, učenica pobedničkog tima navodi da su pored poklona dobili putovanje u Petnicu.

Tatjana Matić navodi da će IT karavan pored Beograda obići – Zrenjanin, Novi Pazar, Niš i Čačak. 

"Takođe smo organizovali za sve pobedničke timove jedan produženi vikend u Petnici gde će deca moći da se još jednom na licu mesta uvere koja je moć i snaga znanja pre svega u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija", navodi Matićeva.

"IT karavan" će obuhvatiti 25 škola sa teritiorije Srbije, odnosno više od 1.300 đaka iz pet gradova – Novi Pazar, Niš, Čačak, Zrenjanin i Beograd. Finalno takmičenje zakazano je za 22. maj u Domu omladine.

Ekipe RTS-a izveštavaće sa svih dešavanja a potom će biti emitovan i petodelni TV serijal –  "Faca interneta".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи