Uručene spomen medalje pripadnicima 126. brigade VOJIN

Povodom obeležavanja 20. godišnjice odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju, u Komandi RV i PVO uručene su spomen medalje pripadnicima ratnog sastava 126. brigade VOJIN, koji su se, izvršavajući svoje odgovorne zadatke u zaštiti vazdušnog prostora nad Srbijom i Crnom Gorom, 78 dana hrabro borili, odupirući se svakodnevnim i neprekidnim bombardovanjima.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković sa članovima kolegijuma, koji su, zajedno s komandantom jedinice pukovnikom Aleksandrom Dučićem, vojne spomen medalje uručili oficirima, podoficirima, vojnicima i civilnim licima, kao i penzionisanim pripadnicima jedinice.

General-major Duško Žarković rekao je da su uprkos višestrukoj nadmoći vazduhoplovnih snaga, jedinice vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja postigle značajne rezultate, uz maksimalno očuvanje ljudskih i materijalnih resursa.  

"Umešnim komandovanjem, pravovremenim operativnim razvojem, primenom mera maskiranja obezbeđeno je neprekidno osmatranje i izveštavanje o operativnoj situaciji u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore", istakao je general Žarković.

On je naglasio da je na jedinice i objekte vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja izvršeno 98 vatrenih dejstava. I pored svakodnevnih udara zaposednuto je 165 radarskih položaja i pređeno oko 300.000 kilometara.

"To je mogla samo odlično osposobljena jedinica, s hrabrim, uvežbanim i domišljatim pripadnicima. Zbog izuzetnog požrtvovanja, hrabrosti i iskazane odlučnosti svih pripadnika jedinice, 126. brigada VOJIN odlikovana je Ordenom narodnog heroja", rekao je general Žarković.

Komandant 126. brigade VOJIN pukovnik Aleksandar Dučić, posebno pozdravljajući roditelje poginulih poručnika Siniše Radića i Željka Savičića, kao i ranjenog kapetana Željka Mićića, istakao je da je jedinica od svog formiranja veoma značajna za sistem odbrane, s jedinstvenim i konkretnim zadatkom zaštite vazdušnog prostora.

"Uspešno smo, požrtvovnošću, odlučnošću i hrabrošću, posvećenošću i odanošću svetom cilju, odbrani otadžbine i svog naroda, položili i taj ispit", rekao je pukovnik Dučić, naglašavajući da, dok pominjemo naše heroje, pripadnici jedinice u kabinama radara i za konzolama operativnih centara, izvršavaju svoje zadatke, svesni činjenice da sloboda nema cenu i da se može odbraniti samo znanjem, hrabrošću i vrhunskom osposobljenošću. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи