Aukcija uskršnjih jaja kao simbol humanosti u Trsteniku

U susret najvećem hrišćanskom prazniku, u Trsteniku je organizovana aukcija uskršnjih jaja – tradicionalna humanitarna akcija koju organizuje Turistička orgnizacija uz podršku Centra za socijalni rad.

Udarac čekića, kao reztultat uspešno obavljene licitacije i prodaje začuo se 51 put u trsteničkom Domu kultrure. Upravo toliko eksponata, malih umetničkih dela, slikari i učenici su sa puno ljubavi uradili za šestoro svojih mladih sugrađana koji boluju od teških bolesti.

"Svake godine se družimo. Ja imam 13 članova porodice, tako da mi je drago da za ovu bolesnu decu uradim poklon. Svake godine učestvujem i neću odustati do kraja života", ističe vajar Stevan Ilić.

Direktor Turističke organizacije Trstenik Vladimir Jevtić kaže da je aukcija značajna jer ujedinjuje sve sugrađane u cilju pomoći bolesnoj deci.

"U suštini, to su deca koja boluju od zaista teških bolesti. Učestvuju javna preduzeća, ustanove, privatnici, fizička lica – svi ljudi koji imaju potrebu i mogućnosti da ovoj deci pomognu", proučuje Jevtić.

Tradicionalno, eksponati su dostigli znatno veću cenu od one početne, jer učesnici na aukciji uvek imaju želju da daju više.

"Poslednje tri godine učestvujemo i najveću sumu novca odvojimo. Dobro je da smo u mogućnosti da to uradimo, jer ovoj deci stvarno treba pomoć, kada čujete koje su to bolesti i kakve probleme imaju roditelji sa njima, stvarno treba pomoći", navodi direktorka "Namenske industrije" Trstenik Anđelka Atanacković.

Zamenik direktora Centra za socijali rad Trstenik Nevenka Čuljić ističe da aukcija predstavlja način novčane podrške roditeljima bolesne dece, kako bi i oni Uskrs dočekali u sreći. 

"Ovo je način da se porodice malo finansijski potpomognu jer su samim tim što imaju bolesnu decu finansijski iscrpljeni i tako bi se deci omogućilo da i oni dočekaju ovaj najveći hrišćanski praznik u radosti", smatra Čuljić.

Ove godine na Aukciji vaskršnjih jaja prikupljeno je 430. 000 dinara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 18. apr 2019, 15:46) - anonymous [neregistrovani]

Lepo

I humano.