Srbija pala za 14 mesta na listi medijskih sloboda

Srbija se na listi medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu nalazi na 90. mestu, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, objavila je ta organizacija.

Reporteri bez granica su saopštili da se poslednjih godina beleži pad slobode medija u Evropi, što ide ruku pod ruku sa erozijom institucija i jačanjem autoritarnih vlada.

U proteklih godinu dana zabeležena su ubistva novinara, pokušaji ubistvam ali i fizičko i verbalno nasilje. Reporteri bez granica navode i da su novinari podvrgnuti različitim formama pritiska i zastrašivanja.

Uprkos svemu tome, Evropa je i dalje kontinent na kom mediji uživaju najviše slobode, ali istraživački novinari rade pod sve većim pritiskom.

U delu izveštaja o Srbiji, Reporteri bez granica navode napade na novinare kojiistražuju korupciju. Ističu slučaj Milana Kovanovića, kojem je zapaljena kuća u decembru. Ukazuju i da je u tom slučaju uhapšen predsednik opštine Grocka, koji je iz partije predsednika Aleksandra VUčića, i da je Milan Jovanović pod punom policijskom zaštitom.

Iza Srbije na listi su Severna Makedonija (95) i Crna Gora (104), ali su ispred Hrvatska (64), BiH (63) i Slovenija (34).

Najveću slobodu mediji uživaju i Norveškoj, Finskoj i Švedskoj, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja (179) i Turkmenistan (180). 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво