Srbija pala za 14 mesta na listi medijskih sloboda

Srbija se na listi medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu nalazi na 90. mestu, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, objavila je ta organizacija.

Reporteri bez granica su saopštili da se poslednjih godina beleži pad slobode medija u Evropi, što ide ruku pod ruku sa erozijom institucija i jačanjem autoritarnih vlada.

U proteklih godinu dana zabeležena su ubistva novinara, pokušaji ubistvam ali i fizičko i verbalno nasilje. Reporteri bez granica navode i da su novinari podvrgnuti različitim formama pritiska i zastrašivanja.

Uprkos svemu tome, Evropa je i dalje kontinent na kom mediji uživaju najviše slobode, ali istraživački novinari rade pod sve većim pritiskom.

U delu izveštaja o Srbiji, Reporteri bez granica navode napade na novinare kojiistražuju korupciju. Ističu slučaj Milana Kovanovića, kojem je zapaljena kuća u decembru. Ukazuju i da je u tom slučaju uhapšen predsednik opštine Grocka, koji je iz partije predsednika Aleksandra VUčića, i da je Milan Jovanović pod punom policijskom zaštitom.

Iza Srbije na listi su Severna Makedonija (95) i Crna Gora (104), ali su ispred Hrvatska (64), BiH (63) i Slovenija (34).

Najveću slobodu mediji uživaju i Norveškoj, Finskoj i Švedskoj, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja (179) i Turkmenistan (180). 

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 18. apr 2019, 19:43) - Pseudonim [neregistrovani]

Pravo pitanje

Zašto ova vest nije u Dnevniku 2?

(četvrtak, 18. apr 2019, 16:22) - anonymous [neregistrovani]

Moze

Moze to jos mnogo nize.

(četvrtak, 18. apr 2019, 14:48) - Сава [neregistrovani]

Новинарство

Паметном доста.