Ko obeležava novinare kao izdajnike

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je zaprepašćeno uvredljivim sadržajem video-klipa objavljenog na "Tviteru" u kojem se istaživački mediji i novinari označavaju kao izdajnici i strani plaćenici, što za posledicu ima ugrožavanje sigurnosti novinara. BIRN poziva sve nadležne institucije, a naročito MUP i Tužilaštvo, da hitno reaguju.

UNS traži od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da utvrdi ko stoji iza montiranog snimka i pokrene postupak protiv odgovornih.

Juče je na Tviter profilu "Natalija Dugonjić" objavljen video-klip u kome se novinar BIRN-a Slobodan Georgiev, ali i BIRN, CINS i KRIK označavaju kao "izdajnici" i da su "plaćeni za pljuvanje Vučića".

UNS je zabrinut i zbog učestalih uvreda istraživačkim novinarima na portalu Istraga, čije su posledice pretnje na društvenim mrežama novinarkama Sanji Kljajić, Vanji Đurić i Mileni Popović.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da je neprihvatljivo da se nezadovoljstvo iskazuje pretnjama, napadima i uvredama.

"UNS poziva novinare, medije, učesnike u političkom životu, kao i celokupnu javnost da civilizovano raspravljaju o svemu što je sporno u sadržaju medija i da se obraćaju za to formiranim samoregulatornim i regulatornim telima", zaključuje se u saopštenju.

BIRN traži reakciju nadležnih

BIRN poziva sve nadležne institucije, a naročito MUP i Tužilaštvo, da hitno reaguju povodom najnovijeg napada na Slobodana Georgieva.

"Dva dana nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika, i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog biznismena sa Kosova, usledila je kampanja na društvenim mrežama, kojom se otvoreno preti uredniku Georgievu i redakcijama BIRN, CINS i KRIK", naveo je BIRN.

U snimku u kom su zlonamerno montirane izjave Georgieva, a koji je od sinoć dostupan na društvenoj mreži Tviter, Georgiev je označen kao "strani plaćenik", "izdajnik" i saradnik albanskih i kosovskih političara.

Širenjem laži i dezinformacija stvara se pritisak i crta meta na sve novinare, koji žele da rade nezavisno i profesionalno, ali i da kritički izveštavaju o aktivnostima vlasti.

"Podsećamo domaću i svetsku javnost, kao i sve kolege novinare, da je pre 20 godina, u vreme kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja u Vladi Srbije, ubijen Slavko Ćuruvija, a da je tom događaju prethodila medijska hajka i atmosfera straha, koju vidimo i danas. Posebno zabrinjava što je ista matrica u kojoj je urađen sporni video korišćena uoči ubistva Olivera Ivanovića, a da se u sličnom tonu trenutno vodi i javna kampanja protiv Rade Trajković", zaključuje se u saopštenju BIRN-a.

Reagovale su i poslanice Demokratske stranke Vesna Marjanović i Maja Videnović koje su zatražile hitnu reakciju nadležnih. Ističu da montirani snimci kojima se crtaju mete na čela novinarima i targetiraju kao strani plaćenici i izdajnici predstavljaju poruke čiji su potpisi, kako kažu, poznati a posledice plaćene životom.

Pokret slobodnih građana saopštio je da "vladajuća stranka nastavlja sa kampanjom stavljanja meta na sve građane koji ne ćute o malverzacijama, krađama i lošoj upravi koju sprovode".

Nova stranka zahteva hitnu reakciju nadležnih organa, "pre nego što kletve, uvrede i pretnje pređu na viši nivo nasilja". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво