Meštani se razboleli zbog zaražene vode

U selu Stublu kod Kraljeva, 24 meštana zaražena su tularemijom, bolešću koja se prenosi sa životinja na ljude. Sumnja se da je posrednik u prenošenju zaraze seoski vodovod.

Četvoro obolelih i dalje se leči na Infektivnom odeljenju kraljevačke bolnice.

Načelnik tog odeljenja dr Milan Parezanović rekao je za RTS da su svi stabilno i da nemaju temperaturu.

"Svi su stabilnog zdravstvenog stanja, već su svi dobro, nemaju temperaturu, i niko od njih niti je bio, a niti je trenutno životno ugrožen", kaže dr Milan Parezanović.

Infekcija oka, bol u grlu, visoka temperatura i otečene limfne žlezde. Prvi simptomi tularemije među meštanima Stubla javili su se početkom aprila.

Ljude mogu da zaraze samo životinje, uglavnom glodari, i to preko insekata ili vode.

"Ja imam 30 godina i više radnog staža ovde. Mi do sada nismo imali takvih slučajeva na ovom prodručju", dodaje dr Parezanović.

Sumnja se da je zaraza raširena kroz seoski vodovod koji snabdeva oko 300 meštana. Nadležni su zabranili korišćenje te vode, a u selo je dovezena cisterna.

Meštani su uplašeni i, kako kažu, vodu iz vodovoda ne koriste za piće. Ali, ima onih koji je koriste za kuvanje, kupanje. Iz Zavoda za javno zdravlje upozoravaju da se ni za to ne sme koristiti.

Dodao je da su preduzete sve mere da se zaraza ne širi, a ekipe za dezinfekciju i deratizaciju su na terenu.

"Zabranjena je ta voda, kako za sanitarno tehničku upotrebu, tako i za piće. Ona se ne sme koristiti za pranje ruku, za ličnu higijenu kao i drugim slučajevima, jer i na taj način, ako je prisutan uzročnik, ona se može preneti", navodi dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Iako zakon kaže da samo lokalne samouprave ili preduzeća koje one osnuju smeju da snabdevaju vodom građane, i dalje se meštani brinu o mnogim seoskim vodovodima.

Stanovnici Stubla kažu da seoski vodovod koji koristi 80-ak domaćinstava, redovno čiste. Ipak, voda u njemu se ne hloriše, a poslednji put je na analizu poslata pre gotovo tri godine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 18. apr 2019, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

Evropa

Srbija- u 21. veku..........

(četvrtak, 18. apr 2019, 14:16) - Паметњаковић [neregistrovani]

одговор анонимусу који прича безвезе

Јесте у Европи, и јесте у 21. веку, у тој истој Европи у којој је ЕУ заједно са САД организовала и спроводила етничко чишћење и убијање Срба по читавом Балкану, као и бомбардовања, погроме, прогоне, санкције и окупацију, која иначе још није завршена, планирају они још то да раде.

(četvrtak, 18. apr 2019, 14:11) - anonymous [neregistrovani]

На Земљи

У 76. столећу у 7528. години. Уместо напретка човечанства оно назадује. Власти и опозиција су криве за немар.

(četvrtak, 18. apr 2019, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

U Evropi.

U dvadeset i prvom veku.