Meštani se razboleli zbog zaražene vode

U selu Stublu kod Kraljeva, 24 meštana zaražena su tularemijom, bolešću koja se prenosi sa životinja na ljude. Sumnja se da je posrednik u prenošenju zaraze seoski vodovod.

Četvoro obolelih i dalje se leči na Infektivnom odeljenju kraljevačke bolnice.

Načelnik tog odeljenja dr Milan Parezanović rekao je za RTS da su svi stabilno i da nemaju temperaturu.

"Svi su stabilnog zdravstvenog stanja, već su svi dobro, nemaju temperaturu, i niko od njih niti je bio, a niti je trenutno životno ugrožen", kaže dr Milan Parezanović.

Infekcija oka, bol u grlu, visoka temperatura i otečene limfne žlezde. Prvi simptomi tularemije među meštanima Stubla javili su se početkom aprila.

Ljude mogu da zaraze samo životinje, uglavnom glodari, i to preko insekata ili vode.

"Ja imam 30 godina i više radnog staža ovde. Mi do sada nismo imali takvih slučajeva na ovom prodručju", dodaje dr Parezanović.

Sumnja se da je zaraza raširena kroz seoski vodovod koji snabdeva oko 300 meštana. Nadležni su zabranili korišćenje te vode, a u selo je dovezena cisterna.

Meštani su uplašeni i, kako kažu, vodu iz vodovoda ne koriste za piće. Ali, ima onih koji je koriste za kuvanje, kupanje. Iz Zavoda za javno zdravlje upozoravaju da se ni za to ne sme koristiti.

Dodao je da su preduzete sve mere da se zaraza ne širi, a ekipe za dezinfekciju i deratizaciju su na terenu.

"Zabranjena je ta voda, kako za sanitarno tehničku upotrebu, tako i za piće. Ona se ne sme koristiti za pranje ruku, za ličnu higijenu kao i drugim slučajevima, jer i na taj način, ako je prisutan uzročnik, ona se može preneti", navodi dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Iako zakon kaže da samo lokalne samouprave ili preduzeća koje one osnuju smeju da snabdevaju vodom građane, i dalje se meštani brinu o mnogim seoskim vodovodima.

Stanovnici Stubla kažu da seoski vodovod koji koristi 80-ak domaćinstava, redovno čiste. Ipak, voda u njemu se ne hloriše, a poslednji put je na analizu poslata pre gotovo tri godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво